For et par dage siden var jeg forbi den lille butik ved Lyngby Mølle. Dels for at tjekke om de solgte friskmalet mel, hvilket de ikke gør, men også for at se deres sortiment af mel. Jeg købte 2 poser med Ølandshvede fra Aurion.
Jeg er en meget passioneret bager og ølandshveden er ny for mig. Ølandshvede er en af de gamle hvedesorter, som har fået en renæssance. Den smager fantastisk og har samtidig et højere protein- og glutenindhold end almindelig hvede. Og det er godt, for det har stor betydning for, hvordan dejen arter sig under bagningen. Et højt glutenindhold giver et bedre elastisk netværk, som holder på luften under bagningen. Det betyder bl.a. at selvom dejen flader lidt ud under hævningen, så rejser den sig og bliver flot og fyldig under bagningen.
Brød med ølandshvede smager kraftigere end brød med hvedemel. De har en let, lækker sødme og en saftig krumme… Det ved jeg, fordi jeg i morges bagte de her lækre koldhævede ølandshvedebrød.
ØLANDSHVEDEBRØD
Af Lone Kjær
For at få et rigtig godt ølandshvedebrød med sprød skorpe og saftig krumme, skal dejen æltes længe og det kræver en røremaskine…
9 boller og 1 flutes
7 dl koldt vand
15 g gær
1 spsk groft salt
300 g groft ølandshvede
600 g ølandshvedemel
1 spsk ekstra jomfru olivenolie
1. Dag – Kom vandet i røreskålen til din køkkenmaskine og opløs gæren heri. Tilsæt salt og rør først groft ølandshvede og dernæst alm. ølandshvedemel i væsken. Lad nu røremaskinene røre dejen i min. 10 min. ved lav hastighed – gerne længere tid. Dryp olivenolie over dejen og stil den tildækket i køleskabet min. 10 timer.
2. Dag – Tag dejen ud af køleskabet. Dyp en stor spiseske i koldt vand og form 9 boller af dejen. Læg dem på et stykke bagepapir. Af resten af dejen formes skødesløst et flutes som lægges på et stykke bagepapir.
Lad brødene hæve 30 min. Pensl brødene med vand og drys med lidt mel.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft og lad to bageplader blive varme inde i ovnen.
Løft nu forsigtigt bagepapir med boller og flutes over på de varme bageplader. Smid hurtigt et glas koldt vand ind i bunden af ovnen og luk ovnlågen. Bag brødene i 20-25 min.
dorte
feb 9, 2011 -
Hejsa, jeg vil saa gerne have fingrene i noget oelands hvede, ved du hvor man kan koebe det?
Tak for hjaelpen!
Mvh
Dorte Thing
Lone Kjær
feb 11, 2011 -
Kære Dorte,
Tak for dit spørgsmål… som jeg også bringer i min madbrevkasse i dag.
Du kan bl.a. købe Ølandshvede fra det nordjyske bageri Aurion i velassorterede helsekostforretninger eller på nettet hos Aarstiderne. I min lokale helsekostforretning koster en pose med 1,5 kg økologisk grov ølandshvede 37 kr.
Hvis du tilfældigvis bor i København, så sælger Meyers bageri i Jægersborggade på Nørrebro friskmalet Ølandshvede. Melet males hver dag på stenkværne i butikken, og er så vidt jeg ved noget af det friskeste ølandshvede, du kan få fingrene i.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Lone
Hanne
feb 19, 2011 -
Jeg har også gode erfarlinger med ølandshveden. Jeg synes lige at vi skylder at sige at du ikke må være nærig med salten. Brødet bliver let for ferskt hvis du holder igen med salten.
Du kan købe ølandshveden hos årstiderne.com
Kim
jul 29, 2011 -
Hej,
Bornholms Valsemølle har 1kg groft Ølandshvedemel og Ølandshvedemel til 12 kr på møllen i Åkirkeby, og i Superbrugsen m.f. til 22 kr.
Det må siges at være formidable priser, og burde give god grund til at forsøge at kaste sig ud i bage med Ølandshvedemel.
Der er blevet bagt dagligt her i sommeren af ovenstående boller.
Har en dag forsøgt at give lidt mere farve, ved at putte lidt mad kulør i. Næste gang skulle der måske en lille maltmel i.:-)
Note… Vi oplever at hvis bollerne hæver 30 min og derefter i ovnen, så bliver bollerne flade. De skak lige vippes først inden de kommer i ovnen, og så vokser de sig rigtig store.
Maria
sep 2, 2012 -
Hej Dorte
Jeg har købt mit ølandshvede på et marked i Århus hos Falslevgaard Mølle. De har også en webshop http://shop.falslevgaard.dk/
De har bla friskmalet økologisk ølandshvede, som jeg er storforbruger af :-)
Malene
nov 25, 2012 -
Hej Lone
Tak for opskriften. Jeg fulgte den ret nøje, men mine boller fladede ud, da de blev sat på bagepapiret og da de kom ud af ovnen, var de flade som burgerboller. De smager godt, men jeg havde håbet på lidt mere fyldige boller. Hvad tænker du der er gået galt?
Hilsen Malene
Lone Kjær
nov 26, 2012 -
Tak Malene.
Det var underligt, at dine boller blev flade, men mit bedste bud er, at dejen ikke har fået mel nok – også selvom du har fulgt opskriften.
Mængden af mel kan godt variere, da optagelsen afhænger meget af høsten, og hvis dejen er for våd, kan den nemt flade ud under hævning og bagning. Så måske skal du tilsætte lidt mere mel næste gang, hvis dejen er meget flydende.
Derudover skal dejen røres rigtig godt, og efter først hævning, skal dejen sættes på bagepladen med en ske, så luften ikke æltes ud af dem efter de har hævet.
Det skulle gerne resulterer i nogle velsmagende boller, som ikke er flade som burgerboller.
Jeg håber, du har mod på at prøve igen, og næste gang med et bedre resultat.
Bedste hilsner
Lone
Elsebeth
sep 6, 2013 -
Her er metoden til at få bagværket ind på den brandvarme plade – uden at brænde sig: Hæv den første plade boller/brød på BAGsiden af en bageplade; træk den varme plade ud, så den hælder ned mod ovndøren. Før nu pladen med bollerne ind i en rille lige over pladen i ovnen og træk den kolde plade langsomt ud igen. Fordi “afleveringspladen” er helt plan, er det let at få bagepapir med boller til at glide ned på den varme plade. De øvrige boller hæver på bagepapir på køkkenbordet; når de skal i ovnen, stikker man afleveringspladen ind under papiret og tækker det op på pladen … Da en bagesten normalt er mindre end en bageplade, skal man huske at afpasse antallet af boller med bagestenens størrelse.
Lone Kjær
sep 9, 2013 -
TAK Elskebeth… den metode må jeg afprøve:-)