Nøglehullet

De seneste par uger har der været meget fokus på det officielle nordiske ernæringsmærke, Nøglehullet. Mærket som skal gøre det nemt at vælge sundt.

Nu er det store spørgsmål bare, om sådan et mærke rent faktisk hjælper, eller om det bare skaber forvirring. Det er nemlig sådan, at det er frivilligt for producenterne, om de vil være med i ordningen. Derfor kan du sagtens se to fuldstændig identiske produkter fra to forskellige producenter, hvoraf kun det ene har mærket…

Jeg forstår godt, hvis du som forbruger er træt af at skulle forholde dig til både varedeklarationer, kostråd, energiprocenter og næringsanbefalinger hver gang du handler, for at gennemskue, om en vare er sund eller ej. Det grønne nøglehul giver en overordnet ernæringsvurdering (produkter med nøglehullet indeholder mindre sukker, mindre fedt, mindre sukker og flere kostfibre). Derfor kan nøglehullet måske være en nem og overskuelig hjælp til at træffe et sundt valg og gøre det lettere at leve efter de 8 kostråd.

I min drømmeverden er forbrugerne dog i stand til selv at tænke, når de køber ind. Man må selvfølgelig godt kigge efter både nøglehulsmærket og fuldkornslogoet. Men først og fremmest handler det om, at man vænner sig til at tage stilling, hver gang man lægger en vare i kurven. Også selv om man har travlt.

Sådan ser den rigtige verden måske ikke helt ud. Men man har da lov at håbe…


Print Friendly