Lige nu er der masser af frisk økologisk grønkål i butikkerne og ovenikøbet til rimelige penge. Jeg hører til blandt dem, som er vild med grønkål… og det er ikke kun fordi den er sund og smækfuld af vitaminer. Grønkål har nemlig en utrolig lækker sprødhed og er meget velsmagende. Derfor har den de senere år fået en særlig plads i mit madglade hjerte.
Selvom vi bedst kender grønkål fra grønlangkål og grønkålssuppe, så har den rigtig mange andre anvendelsesmuligheder. Jeg synes grønkål smager bedst, når den blancheres eller serveres rå og fintsnittet i efterårets og vinterens mere grove salater. Den eftertragtede sprødhed er efter min smag helt perfekt i en salat med tynde skiver jordskokker, æbler og en god vinaigrette eller vendt med kogt perlespelt, bagte rødbeder og nødder. Den fintsnittede kål kan iøvrigt også serveres i en cremet ricotto… det er altså også rigtig godt.
I går var tiden knap og med en pose øko grønkål ved hånden besluttede jeg mig for at lave ‘Rigatoni med grønkål, bacon og parmesan´. En rigtig skøn pastaret med få enkle, lækre ingredienser. Opskrift har jeg fra Carsten Kyster, og retten stammer fra hans tid på River Cafe i London. Den smager fantastisk og selv min yngste på tre er meget begejstret (måske fordi han ved, at han får STORE muskler af grønkål!). Retten er lidt spicy og det klæder grønkålen rigtig godt. Jeg tilsatte lidt frisk revet citronskal før servering, men ellers holdt jeg mig næsten til opskriften.
Rigatoni med grønkål, bacon og parmesan
Af Carsten Kyster
4 personer
400 g rigatoni pasta
400 g grønkål
2 fed hvidløg
1-2 spsk. ekstra jomfru olivenolie
1 piripiri- chili eller 1-2 knsp. chiliflakes
200 g pancetta eller bacon
40 g parmesan
salt og friskkværnet peber
Kog pastaen som angivet på emballagen. Rens grønkålen, skære den grove stok fra og snit kålen groft. Giv grønkålen et hurtigt opkog i en gryde med vand og skyl den derefter i koldt vand. Vrid kålen fri for vand. Snit hvidløgsfeddene fint og steg dem gyldne i olien på en varm pande. Vend grønkålen i og steg ved svag varme i ca. 3-4 min. sammen med finthakket chili. Skær pancetta eller bacon i tern og vend i kålen – den stegte jeg først på en anden pande så den er sprød, når den tilsættes – sammen med pasta. Smag til med salt og peber. Server med friskhøvlet parmesanost og evt. friskrevet citronskal.
Newyorkerbyheart
okt 1, 2010 -
Åh, det ser vel nok godt ud! :-) Jeg elsker jo pasta, så det er lige noget for mig. Jeg må erkende, at jeg aldrig rigtig har leget med grønkål, måske fordi jeg så sjældent ser der frisk i butikkerne, her hvor jeg bor…..
God weekend.
Mange hilsner
Birthe
Karin Madsen
okt 1, 2010 -
Det ser bare lækkert ud og elsker forøvrigt også grønkål. Noget siger mig at jeg skal på rov i min mors store urtehave og spise noget der ligner i aften. Tak for altid spændende og lækre opskrifter – efter årstiden. det er skønt. KH karin
Maria
okt 2, 2010 -
Tusind tak for inspiration til nye retter. Jeg elsker grønkål ( okay elsker er måske lige lovlig store ord men alligevel..) og herligt med inspiration til at bruge det på en andre måder.
Ditte Thuesen
jul 2, 2011 -
Vildt lækker pastaret – den må jeg afprøve. Det er nogle gange svært hvad man skal stille op med grønkål! :-)
/Ditte
Lone Kjær
jul 4, 2011 -
Kære Ditte,
Der er vist mange som savner inspiration til retter med grønkål. Jeg håber pastaretten falder i din smag. Den er super nem og ligetil og en god måde, at få grønkål på.
Kh Lone