Appelsinmandelkage

Madbrevkassen må idag vige pladsen for en kage, som jeg synes fortjener lidt opmærksomhed nu, hvor vi nærmer os påske.
Kagen som er en appelsinmandelkage byder på sprøde mandler, pinjekerner og appelsinskal. Den bages med olivenolie i stedet for smør og helt uden mel. Da mandlerne heldigvis ikke skal smuttes, er det en af den slags kager som er nemme at bage, fordi dejen kan røres sammen på under et kvarter.
Efter kagen er bagt og afkølet drysses den med et tyndt lag sigtet flormelis. Serveres kagen til eftermiddagsteen smager den godt med en skefuld creme fraiche, men efter en stor påskefrokost vil jeg nok vælge at skære kagen i mundrette stykker og serverer den til en god kop kaffe. Hvis kagen derimod serveres som en ‘rigtig’ dessert, så smager den guddommeligt med lidt god vaniljeis.

Rigtig god påske. Jeg håber, at I vil nyde kagen, fridagene og det skønne forårsvejr.

Bloggen holder påskeferie og er tilbage igen tirsdag d. 26 april.

Appelsinmandelkage
Af Lone Kjær Foto Henrik Freek Christensen

Ca. 8 personer

150 g mandler
200 g lyst rørsukker
2 tsk. bagepulver
reven skal af 2 appelsiner (det er vigtigt at du får al appelsinskallen med)
korn af 1 stang vanilje
4 store æg
1 1/2 dl ekstra jomfru olivenolie
25 g pinjekerner
flormelis til pynt

Tænd ovnen på 200 grader. Blend mandlerne til en grov mandelmel – de skal ikke smuttes inden og endelig ikke blendes for fint.
Rør mandelmel sammen med rørsukker, bagepulver, reven appelsinskal og vaniljekorn.
Tilsæt æggene et af gangen, mens der piskes. Tilsæt gradvist olivenolie og pisk til en ensartet dej.
Fordel dejen i en springform ca. 22 cm diameter foret med bagepapir. Drys overfladen med pinjekerner.
Dæk kagen med stanniol og bag i midten af ovnen i ca. 20 min. Fjern stanniol og bag i yderligere ca. 15 min. Mærk efter med en kødnål om kagen er bagt. Hænger der dej ved, bages kagen lidt længere tid. Afkøl kagen før den drysses med sigtet flormelis.


Print Friendly