Selv om det er vinter og de fleste har tankerne på jul og lige nu hygger sig med pebernødder, æbleskiver og juleguf, så kan man altså sagtens få lyst til at lave en islagkage – især hvis man er glad for is.
På søndag fylder min yngste 7 år, og i den anledning har jeg lovet ham at servere denne islagkage til dessert. Iskagen består af lagkagebunde lagt sammen med to forskellige slags is – en chokoladeis og en romrosinis – markoner og espresso. Jeg kan rigtig gode lide kombinationen af chokolade, mørk rom og espresso, og selvom ingredienserne umiddelbart appellerer mest til os voksne, så er iskagen også efterspurgt af mine børn. Hvis du er vild med kagepynt, så kan du sprøjte flødeskum rundt langs kanten. Jeg er nok mest til det mere rustikke og synes kagen er smuk, når man kan se lagene, og derfor nøjes jeg med at pynte kagen på toppen.
Lusksus islagkage
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth
Ca. 16 personer
Iscreme
3 pasteuriserede hele æg
4 pasteuriserede æggeblommer
1 tsk. vaniljesukker
220 g sukker
Chokoladeis
200 g mørk chokolade fx med mint
3 dl piskefløde
Rom rosinis
100 g rosiner
1 dl mørk rom
3 dl piskefløde
Lagkage
3 lagkagebunde
1 dl mørk rom
150 g makroner
ca. 2 dl stærk kaffe
2 spsk. brun farin
Pynt
1 ½ dl piskefløde
mørk chokolade til pynt
Start med iscremen. Kom æg, æggeblommer, vanilje og sukker i en skål. Kom skålen over en gryde med vandbad og pisk med en elpisker i 6-8 min. indtil det tykner og massen lyder hul. Tag skålen af varmen og lad den afkøl på køkkenbordet.
Hak chokolade og smelt den i en skål over vandbad eller i mikrobølgeovnen ved svag varme.
Pisk fløden til chokoladeisen til en tyk skum, og fold forsigtigt med halvdelen af iscremen – resten gemmes til romrosinisen – sammen med den smeltede chokolade. Sæt chokoladeiscremen til side.
Kom rosiner og rom i en gryde og kog i ca. 2 min. til rommen er kogt ind. Afkøl rosinerne.
Læg en lagkagebund på et kagefad. Læg en ring fra en springform ca. 9-10 cm høj omkring lagkagebunden. Dryp rommen på lagkagebunden.
Fordel chokoladeiscremen på bunden. Dæk med knust makroner, og læg en lagekagebund over.
Rør kaffe med brun farin og dryp halvdelen over lagkagebunden.
Pisk fløden til romrosinisen til en tyk skum, og fold forsigtigt med resten af iscremen og de romkogte rosiner.
Fordel romrosiniscremen over lagkagebunden. Dryp den sidste lagkagebund med resten af kaffen. Læg lagekagebund over kagen og dæk til med stanniol. Stil formen i fryseren til næste dag.
Næste dag:
Tag islagkagen ud af fryseren ca. 30 min. før servering.
Pisk fløden til en let skum. Dekorer toppen med flødeskum og pynt med spåner af mørk chokolade. Server straks.
Gitte wenneberg
nov 29, 2013 -
Tak!! Elsker dit rustikke look. Er gået lidt kold i Mette blomsterbergs millimeterpyntning ( har stor respekt for hendes dygtighed dog) men lad os spise kager man kan se hvad er!!!
Lone Kjær
nov 30, 2013 -
TAK Gitte… Jeg har også stor respekt for konditorfaget og millimeterpyntning, men er nok mest til kager, som ligner det de er: nemlig hjemmelavede:-)
Marianne
dec 13, 2013 -
Kære Lone
Den ser fantastisk lækker ud. Tak for en dejlig blog – meget inspirerede.
Hvor lang tid i forvejen kan den laves klar og fryses ned ?
Hvis man bruger en gennemsnitlig str springform rækker den så også til
16 personer.
Jeg tænker nemlig på at lave den til nytårsaften.
Bedste hilsner
Marianne
Lone Kjær
dec 18, 2013 -
TAK Marianne.
Du kan sagtens lave iskagen i god tid, fx en uges tid før nytår, hvis det passer dig bedst.
Diameteren på min form / den ring jeg bruger er ca. 24 cm. Fordelen ved at bruge en høj ring er, at den holder på kagen, som jo bliver flot høj pga de mange lag.
Afhængig af appetitten burde der være nok til 16 personer, men jeg ville nok lave to iskager – for en sikkerhedsskyld.
Rigtig god fornøjelse. Og godt nytår.