Siden den første dåse med lakridspulver fandt vej til min køkkenskuffe, har jeg eksperimenteret en del med brugen af lakrids.
De fleste af mine eksperimenter har primært været i det søde køkken og med bagværk, hvor jeg oplever, at den pikante lakridssmag viser sig fra en af sine bedste sider. Det kom der fornylig flere rigtig spændende opskrifter ud af.
Et godt eksempel på noget af det bagværk, som får et pikant løft, når det tilsættes lidt lakrids, er de her koldhævede rugboller. Jeg indrømmer, at de krævede en del afprøvninger, inden jeg syntes, at lakridssmagen blev synlig og pirrende nok – uden at dominere.
Jeg bruger lakridssirup (den salte fra Johan Bülow) som jeg opløser i væsken, mens lakridspulveret først æltes i dejen, efter at den har hævet koldt natten over. Æltningen med lakridspulveret skal ske sådan lidt skødesløst, så lidt af lakridspulveret kommer ind i dejen, mens resten forbliver på overfladen. Når bollerne er bagt, karamellisere de nærmest lidt på overfladen, og det giver dem en let krydret, sød smag af lakrids udenpå, samtidig med at de selvfølgelig også smager af lakrids inden i.
Rugboller med lakrids
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth
12 boller
2 1/2 dl kærnemælk
2 1/2 dl vand
10 g gær
1 spsk. salt
1 spsk. olivenolie
1 spsk. lakridssirup salt
250 g rugmel
ca. 400 g hvedemel
1 1/2 spsk. lakridspulver
forskellige slags frø og kerner fx hørfrø, solsikkefrø, græskarkerner og speltflager til drys
Kom kærnemælk og vand i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, olie, lakridssirup og rugmel. Rør hvedemel i dejen lidt ad gangen og rør dejen i ca. 10 min. på en røremaskine. Alternativt skal du bruge masser af god håndkraft. Hold lidt af melet tilbage. Dejen skal være lidt klistret og må endelig ikke blive for tør og tung af mel. Stil dejen tildækket til hævning i køleskabet til næste dag.
Vælt dejen ned på et meldrysset bord. Drys lakridspulver over dejen og ælt dejen skødesløst, så lakridspulveret fordeler sig, men så der stadig er lakrids på overfladen. Dejen skal være let klistret.
Form dejen til 12 boller. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve ca. 30 min. Tænd ovnen på 225 grader varmeluft.
Pensl bollerne med vand og drys med frø og kerne. Bag bollerne i ca. 15 min. Afkøl bollerne på en bagerist, før de serveres.
Marianne
sep 27, 2011 -
Hej Lone.
Umm de boller ser lækre ud. Som erklæret lakrids-o-man må jeg vist hellere give mig i kast med bageriet.
Er det alm. lakridsrodspulver du bruger i opskriften eller er det det der Raw Liqcorice Powder by Bülow?
Lone Kjær
sep 27, 2011 -
Hej Marianne,
De smager skøøøønt, hvis man er vild med lakrids. Jeg bruger Raw Liqcorice Powder by Bülow.
God fornøjelse.
Kh Lone
Nanna
sep 28, 2011 -
Hej Lone,
De boller må jeg bestemt prøve. Efter at lakrids er blevet så populært i form af sirup og pulver, så har jeg tit tænkt på, om det egentlig har nogle sundhedsmæssige fordele, eller om det bare er forkælelse til den søde tand?
Kh Nanna
Lone Kjær
sep 28, 2011 -
Hej Nanna, Jeg tror nu mest, at det bare er forkælelse til den søde tand…
Kh Lone
Louises lakridser
sep 30, 2011 -
Jeg har altså hørt (over på Beautyspace) at lakrids er godt for huden. Skal vi ikke vælge at tro på det, når vi sætter tænderne i lækre lakridsting :-)
Lone Kjær
sep 30, 2011 -
Waw… det er da fantastisk, hvis man med så stor nydelse, samtidig gør noget godt for skønheden. Tror jeg fremover vil nyde mine lakridslækkerier endnu mere.
Ditte Thuesen
jan 25, 2012 -
Lækkert med lakrids i brød… Jeg har en stor svaghed for lakrids, så det skal testes! Tak for inspirationen.