Hjemmelavede burgere

Her i familien er en af vores livretter hjemmelavede burgere… lækkert brød, godt kød, en masse sprødt fyld og rigeligt med smørelse.

Brødet er vigtigt, derfor bager jeg selv mine burgerboller (opskriften er lidt længere nede). Det kræver selvfølgelig lidt planlægning, men arbejdsindsatsen er relativ beskeden. Til gengæld får man brød der smager hundrede gange bedre end det man køber, samtidig med at det mætter. Derudover skal der selvfølgelig være gode bøffer af hakket økologisk oksekød, hjemmerørt mayonnaise (hvis vi virkelig skal give den gas), sprødstegt bacon (ikke livsnødvendigt, men godt), avokadocreme (moden avokado blended med citronsaft, syrnet fløde og hvidløg), masser af sprød salat (fx hjertesalat, romaine og radicchio), tomater, agurk, rødløg… og selvfølgelig ketchup til de yngste… Det er godt og derfor var menuen her til aften også hjemmelavede burgere!

Burgerboller med spelt (10 stk.)

Husk at lave fordejen dagen før, du vil bage burgerbollerne.

Dag 1

Fordej:

2 dl kogt afkølet vand

10 g gær

200 g speltmel fuldkorns fra Skærtoft Mølle (det er vigtigt, det er den grove speltmel)

Kom vand i en skål og opløs gæren heri. Rør speltmel i væsken og rør til en sammenhængende tyk konsistens. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad den stå på køkkenbordet til næste dag.

Dag 2

2 1/2 dl mælk

1 1/2 dl kogt og afkølet vand

1 spsk. flydende honning

1 spsk. salt

200 g speltmel fuldkorns fra Skærtoft Mølle

500 g hvedemel

1 æg til pensling

sesamfrø til pynt

Kom fordejen over i en stor skål. Tilsæt mælk, vand, honning og salt. Rør først speltmel og dernæst hvedemel i dejen og rør dejen godt. Jeg rører dejen på en røremaskine. Når dejen er tung, klistrer og fast stilles den til hævning et lunt sted i ca. 1 time.

Vælt dejen ud på et meldrysset bord. Del den i 10 stykker og tril til boller. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir og stil dem til hævning et lunt sted i ca. 20 min. Tryk bollerne flade med håndfladen ellers hæver de op. Pensl med sammenpisket æg og drys med sesamfrø.

Tænd ovnen på 200 grader og bag bollerne i ca. 12 min. til de er gyldne. Afkøl bollerne på en bagerist.

Resten af bollerne kan fryses… ellers er de også gode som sandwichboller.

Print Friendly