Spelthveder med kanelsmør

I dag vågnede jeg og havde sådan en lyst til at bage hveder. Måske fordi det er store bededag på fredag og dagen, hvor man i følge traditionen spiser varme hveder. Eller måske bare, fordi jeg havde lyst til at forkæle familien med lidt hjemmebag. Så selvom det kun er onsdag, har jeg bagt de her lækre Spelthveder. De dufter fantastisk. Smager ligeså og er meget bedre end bagerens… særligt nyristede med kanelsmør…

Spelthveder med kanelsmør

Opskriften kommer fra den her bagebog og jeg har i dagens anledning tilsat lidt kardemomme…

12 stk

250 g groft speltmel

250 g hvedemel

2 tsk. kardemomme

2 spsk. sukker

1 tks. salt

25 g blødt smør

3 dl mælk

50 g gær

Kanelsmør:

50 g blødt smør

1-2 tsk. stødt kanel

Kom speltmel og hvedemel i en skål sammen med kardemomme, sukker og salt. Smuldr smørret heri. Lun mælken til fingervarmt, hæld den i en skål og opløs gæren heri. Rør væsken i melet under omrøring lidt ad gangen. Rør og ælt dejen, til den er glat og smidig. Den må endelig ikke bliver for tør og melet.

Del dejen i 12 stykker og tril til aflange boller. Sæt bollerne i et fad ca. 20 x 30 cm foret med bagepapir. De skal stå tæt, men ikke røre hinanden. Lad bollerne hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time, til de er hævet sammen.

Tænd ovnen på 225 grader og bag hvederne på nederste rille i ca. 15 min. Afkøles på en bagerist.

Kanelsmør: Rør smørret blødt med kanel og server til de ristede hveder.

Ved servering skæres hvederne over og ristes sprøde i ovnen i ca. 6 min. ved 200 grader. Server med kanelsmør.

Print Friendly