I dag vågnede jeg og havde sådan en lyst til at bage hveder. Måske fordi det er store bededag på fredag og dagen, hvor man i følge traditionen spiser varme hveder. Eller måske bare, fordi jeg havde lyst til at forkæle familien med lidt hjemmebag. Så selvom det kun er onsdag, har jeg bagt de her lækre Spelthveder. De dufter fantastisk. Smager ligeså og er meget bedre end bagerens… særligt nyristede med kanelsmør…
Spelthveder med kanelsmør
Opskriften kommer fra den her bagebog og jeg har i dagens anledning tilsat lidt kardemomme…
12 stk
250 g groft speltmel
250 g hvedemel
2 tsk. kardemomme
2 spsk. sukker
1 tks. salt
25 g blødt smør
3 dl mælk
50 g gær
Kanelsmør:
50 g blødt smør
1-2 tsk. stødt kanel
Kom speltmel og hvedemel i en skål sammen med kardemomme, sukker og salt. Smuldr smørret heri. Lun mælken til fingervarmt, hæld den i en skål og opløs gæren heri. Rør væsken i melet under omrøring lidt ad gangen. Rør og ælt dejen, til den er glat og smidig. Den må endelig ikke bliver for tør og melet.
Del dejen i 12 stykker og tril til aflange boller. Sæt bollerne i et fad ca. 20 x 30 cm foret med bagepapir. De skal stå tæt, men ikke røre hinanden. Lad bollerne hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time, til de er hævet sammen.
Tænd ovnen på 225 grader og bag hvederne på nederste rille i ca. 15 min. Afkøles på en bagerist.
Kanelsmør: Rør smørret blødt med kanel og server til de ristede hveder.
Ved servering skæres hvederne over og ristes sprøde i ovnen i ca. 6 min. ved 200 grader. Server med kanelsmør.
Klidmoster
apr 28, 2010 -
Endelig nogle hveder med lidt gods i. Jeg spiser ikke så meget hvidt brød, men de der er lige noget for mig. Og kanelsmør kunne man da vist også bruge på et stykke ølkage. Tak for tip!