Rabarber smovs

I går landede årets første rabarber på mit køkkenbord. Rabarberne var direkte importeret fra mine forældres have på Fyn og min far havde ovenikøbet snittet dem, så de var klar til brug. Top luksus, for jeg elsker rabarber. De bedste rabarber jeg kan få fingrene i, er vinrabarber fra min barndomshave, som udmærker sig ved at have fine, røde, slanke og meget saftige stilke. Egentligt er det noget pjat, men fordi jeg ikke har rabarber i min egen have, er der noget nostalgi forbundet med at få dem hjemmefra.
Min mor har altid været en knag til at lave både rabarbergrød og rabarbermarmelade og fordi hun forsyner os med begge dele, laver jeg det stort set aldrig. Rabarberkager er derimod mere mit speciale. Jeg har flere rigtig gode opskrifter og den jeg har bagt i dag er efterhånden en klassiker her i familien. Den er lige ud af landevejen… og rigtig god hver gang.

Rabarbercrumble med mandler og ingefær
Rabarberne skal snittes fint, før de koges til en kompot med sukker og vanilje. De skal koge ved svag varme, så de ikke koger ud. Husk at smage kompotten til. Det skal være lidt syrlig og endelig ikke for sød. Jeg kommer lidt brun farin i smuldredejen, for det er rigtig godt til de syrlige rabarber og giver kagen en mere raffineret smag. Og glem endelig ikke de smuttede mandler og stødt ingefær… begge dele er med til at gøre kagen rigtig lækker.

Kompot:
500 g rensende rabarber i små stykker
ca. 150 g sukker
1 vaniljestang
50 g mandler

Crumle dej:
125 g hvedemel
1 spsk. stødt ingefær
75 g brun farin
50 g sukker
100 g blødt smør

Kom rabarber i en gryde med sukker. Tilsæt vaniljekorn og stang og kog ved svag varme i ca. 10 min. Fjern vaniljestangen. Skold og smut mandlerne. Smør et ovnfast fad og fordel rabarberkompotten heri. Drys mandlerne over kompotten.
Kom hvedemel, ingefær, brun farin og sukker i en skål. Tilsæt smørret og vend rundt til dejen er samlet, men stadig smuldrene. Fordel dejen over rabarberkompotten. Bag kagen i varm ovn ved 200 grader i ca. 30 min. Server fx med creme fraiche og flødeskum.

Print Friendly