Hyldeblomstsaft #1

Hvert år i juni laver jeg hyldeblomstsaft. For det første smager det bedre, når du laver det selv. For det andet er det hyggeligt og nemt og kræver ikke meget mere end tre dages tålmodighed, før der er saft på flasker. Her i området, hvor vi bor er der mange smukke, velduftende hyldeblomstbuske i haverne, men desværre ikke i min. I en lille park overfor min søns børnehave er der nogle hyldeblomstbuske, som man gerne må plukke af, så i morges (efter at han var afleveret) plukkede jeg løs. Jeg fik omkring 40 store skærme hyldeblomster med hjem og er nu i gang med at lave saft. Hvordan det går, skriver jeg mere om på mandag, når hyldeblomsterne skal sies fra og saften er drikkeklar. God weekend.

Hvis du heller ikke har hyldeblomstbuske i haven, så tag en tur ud i det grønne på jagt efter de blomstrende buske – og gerne væk fra trafikerede veje. Det er nu og i de kommende uger, at hylden blomstrer, så vent ikke for længe.

Til ca. 2 1/2 liter koncentreret saft skal du bruge ca. 40 skærme hyldeblomster, som du renser godt, så de er fri for smådyr og skidt. Jeg skyller dem ikke, men hvis du gør, så vær forsigtig, så du ikke skyller saft og smag væk. Kom hyldeblomsterne i en stor skål sammen med 2 økologiske citroner skåret i skiver og 1 1/2 kg sukker. Hæld 2 liter kogende vand over og rør 50 g citronsyre i. Rør godt rundt til sukkeret er opløst. Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den køligt i 3 døgn.
Si bladingen godt og lad den dryppe godt af, så du får det hele med. Jeg hælder den mængde saft på flasker, som jeg ved, at vi kan drikke indenfor kort tid. Resten kommer jeg i fryseposer, som jeg lægger i fryseren. Så holder saften sig nemlig længe.

Print Friendly