Hjemmebag

Det er vist ingen hemmelighed, at jeg er glad for at bage, og selvom jeg har udgivet en bagebog, har jeg efterhånden en samling bageopskrifter der er så stor, at der nemt kunne blive til endnu en.
En af de opskrifter som jeg vender tilbage til igen og igen er de her Grahamsstykker med hasselnødder. Bollerne er bagt på en koldhævet dej med øl og surmælksprodukt fremfor vand. Øl giver god næring til gæren, samtidig med at brødene bliver meget aromatiske. Du kan bruge enten en porter, en maltøl eller en hvidtøl, afhængig af hvad du har i huset. Jeg foretrækker maltøl, fordi den sammen med lidt sirup giver brødene en fantastisk sødme og bitterhed. I de her boller bruger jeg grahamsmel og hvedemel, men du kan sagtens erstatte grahamsmel med en tilsvarnede mængde groft speltmel. Hasselnødderne giver en rigtig god smag, men de kan selvfølgelig godt erstattes af andre nødder eller helt undlades, hvis du er nøddeallergiker eller har børn der ikke er så vilde med nødder i bagværk.
Mine melmængder er kun vejledende, så hold gerne lidt af melet tilbage, indtil du ved, om dejen har den rigtige konsistens. Nogle gange kræver en dej mere mel end andre, fordi melets sugeevne er forskelligt, afhængig af sort og høst. Det bedste resultat får du, hvis du mærker dig frem og lader dejen være lidt klistret, når den stilles til hævning fremfor tør af mel. Hvordan du former dejen efter hævning er op til dig, men i denne opskrift har jeg skåret dejen lidt skødesløst ud i stykker… for forandringens skyld og fordi det giver nogle rigtig fine brød. God fornøjelse.

Grahamsstykker med hasselnødder

16 stk.

1 øl 33 cl fx maltøl, porter eller hvidtøl
2 1/2 dl yoghurt naturel
15 g gær
1 spsk. groft salt
2 spsk. sirup eller honning
75 g hasselnødder
250-300 g grahamsmel
400-500 g hvedemel
1 æg til pensling
ca. 50 g hasselnøddeflager til drys

Hæld øl og yoghurt naturel i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sirup og hakkede hasselnødder. Rør først grahamsmel og dernæst hvedemel i dejen. Rør godt i dejen til den har en sammenhængende konsistens, men stadig er lidt klistret.

Stil dejen tildækket i køleskabet til næste dag.
Vend forsigtig dejen ud på et bord drysset med mel. Form til skødesløst til en firkant ca. 30 x 30 cm og skær dejen ud i 16 tern med en skarp kniv. Læg grahamsstykkerne på to stykker bagepapir fordelt på to bageplader og lad dem hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 min.

Tænd ovnen på 200 grader. Pensl grahamsstykkerne med æg og drys med hasselnøddeflager. Bag bollerne i ca. 15 min.

Print Friendly