Hvis du mangler inspiration til hjemmelavet fastfood eller til børnenes madpakker, så vil jeg gerne slå et slag for de små hjemmebagte pizzaer, som jeg jævnligt laver sammen med mine børn.
Her i familien er vi meget begejstrede for pizzadej med en smule fuldkornshvedemel, fordi det grove mel (i små mængder) giver dejen lidt ekstra fylde på en gode måde. Men det er jo en smagssag.
Jeg laver altid pizzadejen, mens børnene står for udrulningen. Det er selvfølgelig lettest for de kære børn, at rulle en lille mængder dej ud. Derfor er de små pizzaer også meget populære. Jeg har i øvrigt lært børnene, at hvis de gerne vil have sprøde pizzaer, så skal bunden rulles tyndt, hvorimod det er fint med en lidt tykkere bund til fx pizzaboller.
En pizza kan toppes med hvad som helst. Jeg er mest til det enkle, hvor pizzaen ikke er overdænget med alt muligt fyld. Blandt mine børns favoritter er pizza med hjemmelavet tomatsauce, mozarella, chorizo med jalapeno (øko fra Aalbæk), rød peberfrugt og oregano. En anden klassiker er KARTOFFELPIZZA som jeg før har skrevet om, men den hopper min børn altså ikke med på.
Når vi har spist, fryser jeg de resterende pizzaer, så de er klar til madpakken. Meget husmoragtigt… men mine børn elsker mig for det.
Fuldkornspizzadej
Af Lone Kjær
ca. 12 minipizzaer
2 1/2 dl vand
20 g gær
2 tsk. groft salt
200 g italiensk fuldkornshvedemel (eller 75 g grahamsmel blandet med 125 g italiensk durummel)
ca. 150 g italiensk hvedemel (kan erstattes af almindelig hvedemel)
Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt og rør først fuldkornshvedemel og dernæst hvedemel i væsken. Ælt til dejen er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
Efter hævning er dejen klar til brug. Du kan nu vælge at komme dejen i en frysepose og opbevare den i køleskabet. Når pizzaerne er rullet ud og toppet, skal de bages ved 225 grader eller måske endda ved 250 grader i 8- 10 min. Lad evt. en bageplade blive i ovnen, så den er godt varme og løft forsigtigt de udrullede og toppede pizzaer inkl. bagepapir over på den. Så bliver de så dejlige sprøde.
Hvis dejen har været i køleskabet skal den tages ud ca. 30 min. før brug så den har tid til ‘vågne’.
Tomatsauce
Af Lone Kjær
Nok til 12 minipizzaer
1 løg
1 dåse flåede hakkede tomater
2 fed hvidløg
2 spsk. balsamicoeddike
2 tsk. rørsukker eller brun farin
salt og peber
Hak løget og kom det i en gryde sammen med flåede tomater, presset hvidløg, eddike og sukker. Lad saucen simre uden låg i ca. 10 min. Smag til med salt og peber.
Newyorkerbyheart
sep 27, 2010 -
Uhmm, det lyder lækkert :-)
Jeg vil også helst have enkle pizzaer, der ikke er overdænget med fyld. Desværre har jeg ikke selv kunnet lave pizzadej længe, fordi mine hænder driller mig, men har måttet nøjes med færdiglavet – allerede udrullet dej. Heldigvis er de begyndt at lave det med fuldkorn – men hjemmelavet er jo KLART nr. 1 :-)ner
Mange hilsner
Birthe
Laura R
sep 27, 2010 -
Jeg spiser faktisk sjældent pizza, fordi jeg tænker at det er usundt, men de ser godt nok lækre ud de mini pizza, og hvis man bruger fuldkornshvedemel, så bliver de jo lidt sundere. Så tak for tip.
Jeg overvejer i øvrigt at købe en røremaskine – tænker at det blandt andet vil gøre det lettere at bage.
Bruger du røremaskine?
Lone Kjær
sep 29, 2010 -
Kære Laura, Jeg rører de fleste af mine deje på røremaskine, for det er så dejligt nemt, særligt når jeg bager så meget. Jeg har en Kitchen Aid røremaskine. Den er nok 10 år gammel og kører stadig upåklageligt. Kh, Lone
Karin
sep 28, 2010 -
Også vild med enkle pizza – specielt inspireret af en ferie i italien, de må undre sig over vores danske total crowdede pizza’er. OG vild med kartoffelpizzaerne – drys evt. med lidt rosmarin også. Eller den med lækker skinke og inden den spises med en stor portion rucola salat (blot skyllet) på toppen. KH Karin
Mette
sep 29, 2010 -
Lækkert lækkert, jeg bager altid pizza kun med hvid hvedemel, der jo også er fuldkorn, bare et tip og tak for en inspirerende side!
gitte wenneberg
sep 30, 2010 -
Hej søde Lone,
God ide, dem må vi bage snart.
Og er man ikke bare lidt husmoragtig, når man har små børn? Det er i hvert fald smart at økonomisere med tiden, så kan det jo være at der bliver tid til at være lidt u-husmor – og det kan vi jo godt lide!!
K
GITTE WENNEBERG
sep 30, 2010 -
Hov fik vist trykket lidt hurtigt. Hav en god dag. Knus fra Gitte
Rina Mai
nov 13, 2010 -
Superfest tip, at man kan lægge dejen i køleskabet!! Jeg bager pizza på en stor klinke/flise, købt for 15 kr . Silvan *S* Det gør bundene ekstra lækre. ;o)