Fastfood favorit


Hvis du mangler inspiration til hjemmelavet fastfood eller til børnenes madpakker, så vil jeg gerne slå et slag for de små hjemmebagte pizzaer, som jeg jævnligt laver sammen med mine børn.

Her i familien er vi meget begejstrede for pizzadej med en smule fuldkornshvedemel, fordi det grove mel (i små mængder) giver dejen lidt ekstra fylde på en gode måde. Men det er jo en smagssag.

Jeg laver altid pizzadejen, mens børnene står for udrulningen. Det er selvfølgelig lettest for de kære børn, at rulle en lille mængder dej ud. Derfor er de små pizzaer også meget populære. Jeg har i øvrigt lært børnene, at hvis de gerne vil have sprøde pizzaer, så skal bunden rulles tyndt, hvorimod det er fint med en lidt tykkere bund til fx pizzaboller.

En pizza kan toppes med hvad som helst. Jeg er mest til det enkle, hvor pizzaen ikke er overdænget med alt muligt fyld. Blandt mine børns favoritter er pizza med hjemmelavet tomatsauce, mozarella, chorizo med jalapeno (øko fra Aalbæk), rød peberfrugt og oregano. En anden klassiker er KARTOFFELPIZZA som jeg før har skrevet om, men den hopper min børn altså ikke med på.

Når vi har spist, fryser jeg de resterende pizzaer, så de er klar til madpakken. Meget husmoragtigt… men mine børn elsker mig for det.

Fuldkornspizzadej
Af Lone Kjær

ca. 12 minipizzaer
2 1/2 dl vand
20 g gær
2 tsk. groft salt
200 g italiensk fuldkornshvedemel (eller 75 g grahamsmel blandet med 125 g italiensk durummel)
ca. 150 g italiensk hvedemel (kan erstattes af almindelig hvedemel)

Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt og rør først fuldkornshvedemel og dernæst hvedemel i væsken. Ælt til dejen er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
Efter hævning er dejen klar til brug. Du kan nu vælge at komme dejen i en frysepose og opbevare den i køleskabet. Når pizzaerne er rullet ud og toppet, skal de bages ved 225 grader eller måske endda ved 250 grader i 8- 10 min. Lad evt. en bageplade blive i ovnen, så den er godt varme og løft forsigtigt de udrullede og toppede pizzaer inkl. bagepapir over på den. Så bliver de så dejlige sprøde.

Hvis dejen har været i køleskabet skal den tages ud ca. 30 min. før brug så den har tid til ‘vågne’.

Tomatsauce
Af Lone Kjær

Nok til 12 minipizzaer
1 løg
1 dåse flåede hakkede tomater
2 fed hvidløg
2 spsk. balsamicoeddike
2 tsk. rørsukker eller brun farin
salt og peber

Hak løget og kom det i en gryde sammen med flåede tomater, presset hvidløg, eddike og sukker. Lad saucen simre uden låg i ca. 10 min. Smag til med salt og peber.

Print Friendly