Weekendens hjemmebag var koldhævede græskarkerneboller bagt med frisk mel fra Økomølleriet.
Dejen til bollerne er noget af det nemmeste at røre sammen. Ikke noget med klistret dej på fingrene, bare en stor ske og masser af kræfter. Jeg ælter dejen på min røremaskine i 10 min. eller længere. Hvis du ikke har en røremaskine, skal der gode kræfter til. Rør fx i dejen i 5 min., hold en pause på 5 min. og rør igen i 5 min. Det er lidt hårdt, men æltningen har stor betydning for, hvordan brødene udvikler sig, så hvis du er en flittig bager, kan jeg anbefale, at du investerer i en røremaskine.
Fordi dejen hæver koldt natten over anvender jeg kun en lille mængde gær. Har du mulighed for det, så prøv med økologisk gær. Den er sammensat af flere mælkesyrebakterie og giver bedre smag. Det samme gør den lange hævetid, hvor gærcellerne får god tid til at udvikle sig.
Jeg rører dejen sammen om aftenen, mens jeg alligevel er i gang med aftensmaden. Og brødene… dem bager jeg enten næste morgen eller om eftermiddagen afhængig af, hvad der passer mig bedst.
Græskarkerneboller
Af Lone Kjær
ca. 15 stk.
1 dl yoghurt naturel
10 g gær gerne økologisk
5 dl koldt vand
1 spsk. salt
1 spsk. honning
1/2 dl ekstra jomfru olivenolie
100 g græskarkerne eller en blanding med solsikkefrø og hørfrø
200 g groft speltmel eller grahamsmel
700 g hvedemel
1 spsk. ekstra jomfru olivenolie
1. dag: Hæld yoghurt i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt vand, salt, honning, olivenolie og græskarkerne. Rør først speltmel og dernæst hvedemel i dejen lidt ad gangen. Rør godt i dejen. Den skal røres ca. 10 min. til den har konsistens som en tyk grød. Dryp olien over dejen og stil den tildækket til hævning i køleskabet til næste dag.
2. dag: Tag dejen ud af køleskabet. Dyp en stor spiseske i koldt vand og brug den til at forme dejen til boller på en eller to bageplader med bagepapir. Lad bollerne hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time. Bag bollerne ved 225 grader – gerne varmeluft – i ca. 15 min. Afkøl bollerne på en bagerist.
Newyorkerbyheart
sep 20, 2010 -
Hej Lone!
Uhmmm, de ser lækre ud!! Jeg kunne godt lige spise sådan en lun, friskbagt bolle :-)
Røremaskiner og koldhævning er virkelig en gave til alle mennesker, men især os med dårlige hænder, som ikke kan ælte brød uden smerter…..
Mange hilsner
Birthe
EVA
sep 21, 2010 -
HEJ LONE, SIKKE NOGLE SKØNNE BOLLER ER VED AT LAVE DEM NU, MEN DE VARMTLUFT GR. ER DER IKKE NOGET MED AT DE ER HØJERE END ALM VARME, JEG MENER AT SKAL MAN HAVE 200 GR I ALM ER DET 160 GR PÅ VARMT LUFT ? VIL DU SKRIVE TIL MIG HVAD GR ER HVIS JEG BRUGER VARMTLUFT. TAK FOR DEJLIGE MAIL MVH EVA
Lone Kjær
sep 21, 2010 -
Kære Eva,
Jeg bager bollerne ved 225 grader i almindelig ovn og 200 grader varmeluft, for så kan jeg have begge bageplader i ovnen på samme tid. Bagetiden kan varierer afhængig af ovnens varme, da ovne varmer forskellige, så det gode råd med at banke brødet i bunden, for at mærke efter, som de er bagt, holder stadig. God fornøjelse.
Kh, Lone
Karin Madsen
sep 22, 2010 -
Yum. Må prøve dem – selvom ungerne indtil nu har nægtet noget med græskarkerner. Det er så skønt lige at hente super opskriver her hos dig. takkkkker kh karin
Anette
sep 26, 2010 -
Tak for opskriften på bollerne, dem må jeg afprøve i næste weekend.
Heidi
maj 30, 2011 -
Kam man erstatte hvedemelet med kamutmel?? må nemlig ikke spise hvedemel
Lone Kjær
maj 30, 2011 -
Det tror jeg bestemt godt, at du kan. Når du bruger kamutmel, skal du holde lidt af melet tilbage, da der sikkert skal lidt mindre i end hvedemel. God fornøjelse.
Kh Lone
Rikke
jan 29, 2013 -
Supergode boller! Jeg har ledt længe efter den helt rigtige opskrift til røremaskine-koldthævede og velsmagende boller og tror sørme, jeg har fundet den. TAK
Lone Kjær
jan 30, 2013 -
Tak Rikke. De er også et hit her i familien.
Johanne
jan 7, 2017 -
Tak for opskriften. Kan dine skønne boller fryses ?
Lone Kjær
jan 8, 2017 -
Bollerne kan sagtens fryses… God fornøjelse.