Græskarkerneboller til lidt af hvert

Weekendens hjemmebag var koldhævede græskarkerneboller bagt med frisk mel fra Økomølleriet.
Dejen til bollerne er noget af det nemmeste at røre sammen. Ikke noget med klistret dej på fingrene, bare en stor ske og masser af kræfter. Jeg ælter dejen på min røremaskine i 10 min. eller længere. Hvis du ikke har en røremaskine, skal der gode kræfter til. Rør fx i dejen i 5 min., hold en pause på 5 min. og rør igen i 5 min. Det er lidt hårdt, men æltningen har stor betydning for, hvordan brødene udvikler sig, så hvis du er en flittig bager, kan jeg anbefale, at du investerer i en røremaskine.

Fordi dejen hæver koldt natten over anvender jeg kun en lille mængde gær. Har du mulighed for det, så prøv med økologisk gær. Den er sammensat af flere mælkesyrebakterie og giver bedre smag. Det samme gør den lange hævetid, hvor gærcellerne får god tid til at udvikle sig.

Jeg rører dejen sammen om aftenen, mens jeg alligevel er i gang med aftensmaden. Og brødene… dem bager jeg enten næste morgen eller om eftermiddagen afhængig af, hvad der passer mig bedst.

Græskarkerneboller
Af Lone Kjær

ca. 15 stk.
1 dl yoghurt naturel
10 g gær gerne økologisk
5 dl koldt vand
1 spsk. salt
1 spsk. honning
1/2 dl ekstra jomfru olivenolie
100 g græskarkerne eller en blanding med solsikkefrø og hørfrø
200 g groft speltmel eller grahamsmel
700 g hvedemel
1 spsk. ekstra jomfru olivenolie

1. dag: Hæld yoghurt i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt vand, salt, honning, olivenolie og græskarkerne. Rør først speltmel og dernæst hvedemel i dejen lidt ad gangen. Rør godt i dejen. Den skal røres ca. 10 min. til den har konsistens som en tyk grød. Dryp olien over dejen og stil den tildækket til hævning i køleskabet til næste dag.
2. dag: Tag dejen ud af køleskabet. Dyp en stor spiseske i koldt vand og brug den til at forme dejen til boller på en eller to bageplader med bagepapir.  Lad bollerne hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time. Bag bollerne ved 225 grader – gerne varmeluft – i ca. 15 min. Afkøl bollerne på en bagerist.

Print Friendly