Hos min lokale grønthandler fandt jeg forleden nogle fine grønne tomater. Egentligt var de lidt for store efter min smag, men jeg købte alligevel et kilo med hjem, da de umodne tomater gav mig en pludselig lyst til at sylte.
Det er efterhånden mange år siden, at jeg første gang smagte syltede grønne tomater, som skulle vise sig at være en åbenbaring for mit madglade hjerte. De så ikke ud af meget, men de var søde, saftige og krydrede med en pikant smag af vanilje og kanel. En fryd for min gane, som har en svaghed for syltede grøntsager. Siden har jeg syltet grønne tomater adskillige gange og hvert år er det lidt af en begivenhed, når vi smager på årets første syltede tomat. Jeg foretrækker at servere tomaterne til ost eller til efterårets og vinterens rustikke, tunge gryderetter, hvor de fungerer rigtig godt som et appetitligt, lækkert tilbehør, præcist som andre eddikesyltede grøntsager.
Hvis du har svært ved at få fat i grønne tomater, så kan de bestilles hos din grønthandler fra august og frem til oktober. Selve syltningen er nem, men når først tomaterne er på glas skal man væbne sig med tålmodighed, for tomater bliver bedst, hvis de får lov til at stå mindst et par uger, inden man smager på dem.
Syltede grønne tomater
1 kg grønne tomater
Eddikelage:
5 dl vand
5 dl lagereddike
Syltelage:
1/2 l eddikelage
500 g lyst rørsukker
korn af 1 stang vanilje
1 kanelstang
atamon
Skyl tomaterne, tør dem og prik dem med en gaffel. Kom vand og eddike i en gryde og kog op. Tilsæt tomaterne og kog i ca. 5 min. Tomaterne skal være dækket af lagen. Tag tomaterne op med en hulske.
Hæld 1/2 liter af eddikelage i en gryde og tilsæt sukker, vanilje- korn og stang og kanel. Kog lagen op. Tilsæt tomater og lad dem koge ca. 10 min. Tag gryden af varmen. Tag tomaterne op med en hulske og fordel dem i atamonskyllede sylteglas. Kog lagen op, skum af og tilsæt atamon. Hæld lagen over tomaterne og luk glassene til.
Newyorkerbyheart
sep 3, 2010 -
Uhmm, meget fristende :-)
Mange hilsner
Birthe
Anette
sep 6, 2010 -
Lyder lækkert og ser lækkert ud, Lone. Men kan det passe, at jeg engang har smagt syltetøj el. marmelade af grønne tomater. Husker det som himmelsk, men bliver lidt i tvivl om det mon vitterlig var tomater.
Lone Kjær
sep 6, 2010 -
Anette… det kan godt passe, at du har smagt marmelade af grønne tomater. Desværre får man det ikke så tit, men det er meget lækkert og noget helt særligt.
Anette
sep 8, 2010 -
Kære Lone,
Jeg er sikkert ikke den eneste udlandsdansker der følger din fantastiske blog. Jeg er bosat i Spanien og har det tilbagevendende problem, at jeg ikke kan finde lagereddike… Her er vineddiker i et utal af varianter, men det er ikke helt det samme vel… Har du et forslag til et alternativ til den stærke lagereddike? På forhand tak!
Lone Kjær
sep 14, 2010 -
Kære Anette, Umiddelbart vil jeg anbefale, at du bruger en æbleeddike, hvis du kan få fat i det. Den vil helt sikkert give en god smag til tomaterne. Selv bruger jeg tit æbleeddike i stedet for lagereddike til fx gammeldags agurkesalat, og det synes jeg kun den bliver bedre af. Men prøve / smag dig frem. God fornøjelse. Kh, Lone
Karin Madsen
sep 8, 2010 -
yes yes – har lige hentet mange grønne tomater ud af mit drivhus og de står så der og glor lidt på mig. Har smidt dem på panden med andre grøntsager, i sauce og igår i lasagnen. Det var så kun mig der syntes det var godt!!! må afprøves – takkker kh karin
Lene Persson
sep 17, 2010 -
Hej Lone.
Jeg har lige været ude og hente tomater ind og se er skyllet.Jeg synes jeg kan huske jeg som barn fik syltede grønne tomater i kærnemælkssuppe , ingen andre jeg kender har hørt om det , har du?
Lone Kjær
sep 17, 2010 -
Kære Lene, Det har jeg faktisk aldrig hørt om, men egentligt lyder det som en meget god kombination. Hvis du afprøver det, vil jeg rigtig gerne høre fra dig om, hvordan det smager. Kh, Lone
Helle Haderslev
sep 25, 2010 -
Hej Lone
Det lyder rigtig lækkert, og det vil jeg lave i morgen :0)
Nogle af tomaterne er dog meget store (bøftomater), men helt grønne…..Kan jeg ikke bare skære dem i mindre stykker når de har fået det opkog på 5 minutter?
Med venlig hilsen
Helle
Lone Kjær
sep 25, 2010 -
Kære Helle, Hvis du bruger store tomater, så kog dem evt. et par minutter mere og skær dem i mindre stykker bagefter. Jeg har netop smagt på mine tomater. De var meget lækre og søde… Kh, Lone
Helle Haderslev
sep 25, 2010 -
Tusind tak Lone….Kan næsten ikke vente med at smage dem :0)
Klidmoster
okt 26, 2010 -
*Pssst* mener du ikke ½ L i stedet for ½ dl i selve opskriften? :-)
Jeg har lavet 3 portioner af dine tomater allerede og blogger om dem i dag. Virkelig lækker retro-guf ;-)
Lone Kjær
okt 26, 2010 -
Kære Klidmoster. Der skal også stå 1/2 liter i ingredienslisten. Det er hermed rettet… Glæder mig til at læse med på din blog. Kh, Lone
Lene Persson
dec 4, 2010 -
Hej Lone.
Det smagte dejligt med mine grønne tomater i kærnemælkssuppen ,og marmeladen er også skøn.
Elsebeth
aug 3, 2011 -
Hej Lone
Jeg havde aldrig smagt syltede grønne tomater så jeg vidste ikke hvad jeg kunne forvente mig. Har lige smagt på “sagerne” her efter 14 dages lagring. Mums.. super godt.
Randi
aug 18, 2011 -
Hej :)
Har for 1. gang drivhus og er blevet overvældet over alle de tomater der er kommet…
Så nu skal denne opskrift prøves… Er ved at koge de sidste 10 minutter -Det dufter skønt :)
Glæder mig til at smage om 14 dage…
mvh Randi
Lone Kjær
aug 18, 2011 -
Hvor er du heldig Randi… jeg håber, at du bliver begejstret, når du smager tomaterne.
Kh Lone
Ulrikka
sep 11, 2011 -
Det ser godt ud – det vil jeg gerne afprøve, men hvordan bruger I tomaterne bagefter?
Lone Kjær
sep 13, 2011 -
Jeg serverer tomaterne til efterårets- og vinterens simreretter. Men de smager også godt til ost.
Kh Lone
Britta Ekman
sep 20, 2011 -
Syltede grønne tomater er super i en oksekødspizza.
Lone Kjær
sep 20, 2011 -
Tak for inspirationen.
Det lyder spændende og iøvrigt meget lækkert. Det må jeg afprøve.
daniel
okt 11, 2011 -
Prøv at spise jeres grønne tomater på vanilieis med balsamico glace…
Lone Kjær
okt 11, 2011 -
Lyder virkelig lækkert. Det må helt sikkert prøves.
Ulla Warming
nov 14, 2011 -
Hej Lone. Sidste år syltede jeg grønne tomater af cherry tomater. De kunne bare ikke spises, de var for beske. Nu står jeg igen med både grønne cherry og blommetomater som jeg gerne vil sylte.Ved du hvordan jeg undgår dette igen. Er det evt. fordi de er for små??
Lone Kjær
nov 16, 2011 -
Kære Ulla,
Hvor ærgerligt. Både cherrytomater og blommetomater har ellers den helt perfekt størrelse til at blive syltet.
Jeg undrer mig over, at dine tomater bliver beske, for du kan sagtens sylte tomaterne, når de er grønne og umodne. Måske kan det være lagen, det har været galt med?
Jeg ville helt klart prøve kræfter med endnu en omgang, og håber det lykkedes for dig.
Kh Lone
dorte
sep 11, 2012 -
hej
jeg kan ikke læse mig frem i opskriften,hvor meget atamon der skal i
skal overraske min gamle far med denne opskrift,da han ikke har det det i alle de år siden min mor gik bort
hilsen dorte
Lone Kjær
sep 12, 2012 -
Jeg bruger ca. 1 tsk flydende atamon.
Rigtig god fornøjelse.
klara
sep 21, 2012 -
droppede lige forbi din side på jagt efter opskrift på syltede grønne tomater. har ryddet mit drivhus og der var masser af små grønne cocktailtomater. jeg vil give dem et try efter din opskrift. er spændt
tak – klara
kisci
okt 8, 2012 -
Tusind tak for dette flotte blad. Det er superspændende at følge.
Tomatopskriften kan jeg kun anbefale. Det er den samme som min mor lavede. Jeg laver den så også, når der er enkelte tomater, der ikke bliver modne.
God arbejdslyst
venlig hilsen
Marie
Maria
okt 21, 2012 -
Åh hvor skønt at falde over en ny og inspirerende blog! Jeg er netop ved at lave disse grønne tomater, er meget spændt på resultatet! :-)
Med hensyn til at prikke tomater – hvor meget prikker du dem? Bare en enkelt gang med gaflen, eller flere sektioner? :-)
Mange hilsener
Maria
Lone Kjær
okt 23, 2012 -
Hej Maria,
Du skal bare lige prikke tomaterne let med en gaffel.
God fornøjelse.
Bedste hilsner
Lone