Syltede grønne tomater

Hos min lokale grønthandler fandt jeg forleden nogle fine grønne tomater. Egentligt var de lidt for store efter min smag, men jeg købte alligevel et kilo med hjem, da de umodne tomater gav mig en pludselig lyst til at sylte.
Det er efterhånden mange år siden, at jeg første gang smagte syltede grønne tomater, som skulle vise sig at være en åbenbaring for mit madglade hjerte. De så ikke ud af meget, men de var søde, saftige og krydrede med en pikant smag af vanilje og kanel. En fryd for min gane, som har en svaghed for syltede grøntsager. Siden har jeg syltet grønne tomater adskillige gange og hvert år er det lidt af en begivenhed, når vi smager på årets første syltede tomat. Jeg foretrækker at servere tomaterne til ost eller til efterårets og vinterens rustikke, tunge gryderetter, hvor de fungerer rigtig godt som et appetitligt, lækkert tilbehør, præcist som andre eddikesyltede grøntsager.

Hvis du har svært ved at få fat i grønne tomater, så kan de bestilles hos din grønthandler fra august og frem til oktober. Selve syltningen er nem, men når først tomaterne er på glas skal man væbne sig med tålmodighed, for tomater bliver bedst, hvis de får lov til at stå mindst et par uger, inden man smager på dem.

Syltede grønne tomater

1 kg grønne tomater

Eddikelage:
5 dl vand
5 dl lagereddike

Syltelage:
1/2 l eddikelage
500 g lyst rørsukker
korn af 1 stang vanilje
1 kanelstang
atamon

Skyl tomaterne, tør dem og prik dem med en gaffel. Kom vand og eddike i en gryde og kog op. Tilsæt tomaterne og kog i ca. 5 min. Tomaterne skal være dækket af lagen. Tag tomaterne op med en hulske.
Hæld 1/2 liter af eddikelage i en gryde og tilsæt sukker, vanilje- korn og stang og kanel. Kog lagen op. Tilsæt tomater og lad dem koge ca. 10 min. Tag gryden af varmen. Tag tomaterne op med en hulske og fordel dem i atamonskyllede sylteglas. Kog lagen op, skum af og tilsæt atamon. Hæld lagen over tomaterne og luk glassene til.

Print Friendly