Barndommens kage

Forleden havde jeg fornøjelsen af at spise frokost på min yndlings cafe, som er kendt for deres smushi (små stykker smørrebrød i sushi størrelse) og deres uimodståelige hjemmebagte kager. Cafeen byder altid på mindst fire – fem forskellige slags kager, et par småkager og en lagkage. Kager som kan være svære at modstå, hvis man har en sød tand.

Efter mine tre smushi lod jeg mig friste af en meget fin hindbærsnitte med lyserød glasur uden krymmel. En lille kage der minder mig om min barndom, hvor købekager fra bageren var noget særligt og hvor hindbærsnitten var min foretrukne. Nu er det efterhånden mange år siden, at jeg sidst har smagt en hindbærsnitte, og den her var virkelig en fornøjelse. Mørdejen var klassisk, sprød og ikke for hårdt bagt, lagt sammen med en hindbærkompot (tror jeg), som var friskere og knap så sød som den marmelade, man ellers altid anbefaler i en hindbærsnitte. Kagen var som nævnt pyntet med lyserød tøse-glasur og et fint hvidt mønster og slet ikke til at stå for.

Inspireret af omtalte hindbærsnitte prøvede jeg i weekeden kræfter med min egen version. De blev mindst lige så gode og meget populære… særligt hos de yngste i familien. De er utrolig nemme at lave, men kræver selvfølgelig en forsigtig hånd, når de lægges sammen. Udgangspunktet er en mørdej lagt sammen med en kompot, som jeg lavede af frosne hindbær. Kagerne dekorerede jeg med glaur, hvor den lyserøde er tilsat lidt af væde fra hindbærrene.

Hindbærsnitter
Af Lone Kjær

Ca. 10 stk. – afhængig af hvor tykke du skærer dem…

Mørdej:
250 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
70 g flormelis
150 g smør
1 æg

Hindbærkompot:
200 g frosne hindbær
75 g sukker
1 tsk. kartoffelmel

Glasur:
150 g flormelis
lidt kogende vand

Kom hvedemel, bagepulver og flormelis i en skål og smuldr smørret heri. Findel til en grynet masse. Tilsæt sammenpisket æg og saml dejen hurtigt. Pak dejen i husholdningsfilm og læg den på køl i ca. 1 time.
Kom hindbær og sukker i en gryde og kog op til hindbærerne er optøet. Tag evt. lidt væde fra til glasur. Rør kartoffelmel med lidt koldt vand. Tag de kogende hindbær af varmen, lad dem stå et par minutter på køkkenbordet inden du rører jævningen i. Afkøl kompotten.
Del dejen i to portioner og rul dem ud på et meldrysset bord i to stykker á ca. 10 cm brede. Skær dem evt. til, så de får lige kanter. Læg dejstykkerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag i forvarmet ovn ved 200 grader i 10-12 min til de er gyldne.
Smør forsigtigt et fint lag hindbærkompot på det ene af dejstykkerne (er der for meget kompot kan resten gemmes og spises med mælk på, eller endnu bedre kom en skefuld i din yoghurt). Læg forsigtigt det andet stykke over. Afkøl kagen.
Rør en glasur af flormelis og kogende vand. Tag evt. lidt glasur fra og tilsæt lidt hindbærvæde, så du får den lyserøde farve. Dekorer kagen med glasur. Lad glasuren størkne og skær derefter kagen i snitter med en skrap kniv.

Print Friendly