Panforte

For et par måneder siden var jeg på besøg hos dessertkok Markus Grigo, da jeg skulle lave en sag om Grigos jul til det her magasin. Her smagte jeg, blandt meget andet godt, den her lækre Panforte med chokolade.
Panforte er en meget intens, krydret italiensk julekage med et højt indhold af kandiserede frugter og nødder. Og netop fordi Panforte er så ‘rig’, klæg og næsten konfektagtig i sin konsistens, smager den bedst i små bidder og gerne i selskab med et lille glas vin santo – eller en god kop kaffe.

I min seneste bog har jeg en opskrift på Panforte, som jeg altid laver den til jul, men i går besluttede jeg mig for at prøve Grigos version. Begge kager har naturligvis et højt indhold af nødder, men mens min indeholder sukat, pomerans og korender, bruger Grigo soltørrede tranebær og mørk chokolade i sin. Jeg erstattede dog de soltørrede tranebær med korender, men ellers fulgte jeg opskriften.
I dag har jeg smagt på kagen, og den blev præcist så god, som jeg huskede den. Om du er til Panforte med chokolade eller ej er en smagssag. Jeg kan lide begge dele, fordi kagerne smager så vidunderligt af jul og forkælelse.

Panforte – Markus Grigo
Foto Henrik Freek Christensen

300 g hele, blandede nødder (pistacier, hasselnødder, mandler)
250 g honning
200 g rørsukker
150 g soltørrede tranebær
200 g sigtet mel
25 g sigtet kakao
3 g kardemomme
200 g finhakket mørk chokolade
evt. flormelis til drys

For en kageform (25 x 25 cm) med bagepapir. Det er nemmest, hvis du smør formen lidt inden du lægger papiret i den. Kom nødderne i forvarmet ovn ved 170 grader varmluft. Rist dem til de begynder at tage lidt farve og dufter aromatisk. Hold dem varme.
Kog honning og sukker op under omrøring i ca. 5 min. Tilsæt de resterende ingredienser og bland det hurtigt sammen. Massen bliver hurtig kold og dermed besværligt at arbejde med. Derfor skal det gå ret hurtigt og det kræver god kræfter. Pres nu massen ned i formen og tryk den flad. Bag den i forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 15 min. Den må endelig ikke bages for længe, da den ellers bliver hård som sten. Afkøl panforten. Opbevar den i en beholder med låg. Drys den evt. med et lag flormelis, før den skæres ud i små stykker.

Italiensk panforte
Af Lone Kjær fra ‘Sund på den fede måde’

100 g mandler
100 g hasselnødder
100 g sukat
100 g pomerans
100 g korender
125 g honning
125 g sukker
1 spsk vand
70 g hvedemel
2 tsk stødt kanel
½ tsk kardemomme
½ tsk stødt nellike
flormelis til pynt

Tænd ovnen på 125 grader. Hak mandler og hasselnødder mellemgroft i en blender. Skær sukat og pomerans i fine små stykker og vend dem med mandler, hasselnødder og korender. Kom honning, sukker og vand i en gryde og kog op ved svag varme, til sukkeret er opløst. Bland hvedemel og krydderier med frugt og nødder. Hæld sukkermassen over og vend det godt sammen. Det kræver gode kræfter, for massen er tung og klistret.
Fordel massen, så godt du nu kan, i et jævnt lag i en springform på ca. 22 cm i diameter foret med bagepapir. Bag kagen i ovnen i ca. 45 minutter. Afkøl kagen, før den tages ud af formen, drysses med flormelis og skæres i skiver. Opbevares kagen i en beholder med tætsluttende låg holder den sig rigtig længe.

Har du svært ved, at få fat i ægte sukat og pomerans, så fås det hos specielkøbmanden, som sender ud i løbet af et par dage.

Print Friendly