Flere grøntsager på menuen… tak!

I år har jeg besluttet mig for, at jeg vil sætte flere grøntsager og mindre kød på menuen. Ikke fordi jeg ikke spiser kød, men fordi jeg godt lide tanken om, at grøntsagerne får en mere central og dominerende plads på tallerkenen.

Jeg har tidligere erklæret min kærlighed til det grønne, og nu vi ved, at kød udleder meget CO2, giver det god mening, at minimere vores kødindtaget og i stedet tænke flere grøntsager ind i måltiderne. Det er på ingen måder, fordi jeg vil være frelst, men med en kødfri dag om ugen og mere grønt i det hele taget, kan vi godt forene et hensyn til miljøet med velsmag og vores egen sundhed, uden at vi behøver at gå på kompromis med vores livskvalitet.

I går stod menuen på min version af årtidens lækre og ovenikøbet meget nemme rødbedesuppe. Suppen er et rigtigt godt eksempel på, hvordan du for billige penge og med en relativ beskeden arbejdsindsats kan få et skud velsmagende grøntsagsvitaminer. For smagens skyld tilsætter jeg lidt røget bacon, og så kan jeg i øvrigt godt lide suppen med lidt friskrevet kras peberrod.

Rødbedesuppe med peberrod
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth

4 personer

600 g rødbeder
200 g kartofler
100 g røget bacon skåret i tern
1 fed hvidløg
1 tsk stødt korianderfrø
1 liter bouillon, fx økologisk urtebouillon fra A. Vogel
salt og friskkværnet peber

Tilbehør:
1 dl creme fraiche 18%
1 spsk friskrevet peberrod
lidt persille
groft brød

Skræl rødbederne og skær i små stykker. Skræl kartoflerne og skær dem i mundrette stykker. Steg baconen i en gryde til det er sprødt. Tag den op og sæt til side. Varm olien i gryden og svits rødbeder, kartofler, presset hvidløg og  koriander et par minutter. Tilsæt bouillon og lad grønsagerne simre under låg ved svag varme i ca. 30 minutter. Blend suppen og smag til med salt og peber. Server suppen med bacondrys, friskrevet peberrod, persille, creme fraiche og brød.

Print Friendly