Inspiration til det grønne

Gårsdagens grønne salat var endnu en variant over temaet ‘kålsalater’, som er noget af det tilbehør jeg holder rigtig meget af her i vintermånederne. Jeg har tidligere skrevet om min begejstring for kål, og netop fordi kål har så mange gode egenskaber, fortjener den gerne gentagelse.
Salaten her er både sprød, saftig, sød og syrlig på samme tid. Den består af fintsnittede rødkål, appelsiner, soltørrede tranebær, lidt nødder, masser af persille og en god dressing. Råvarer som smager fantastisk, og som matcher hinanden rigtig godt.

En kålsalat bliver bedst, hvis kålen snittes helt fint, enten på en mandolin eller med en meget skrap kniv. Da salaten har godt af at stå og trække smag, kan den med fordel tilberedes i god tid. Og får du en rest tilovers, så gem den endelig. Den smager mindst lige så godt dagen efter.
Jeg serverede salaten som tilbehør til ovnstegt kylling, men den er også et appetitligt tilbehør til fiskefrikadeller, en almindelig kødfrikadelle eller noget helt tredje.

Rødkålssalat med appelsiner og tranebær
Af Lone Kjær
4 personer

1 lille rødkål
2 tsk. sukker
2 tsk. salt
3 appelsiner
1 håndfuld bredbladet persille
30 g soltørrede tranebær
2 spsk. nødder
friskkværnet peber

Dressing:
2 spsk. ekstra jomfru olivenolie
1 spsk. æbleeddike
1 lille spsk. sød sennep
1 tsk. flydende honning

Halver kålen, fjern de yderste blade og stokken. Snit kålen meget fint – gerne på en mandolin. Kom kålen i en skål og drys sukker og salt over. Vend godt rundt og lad kålen stå i ca. 20 min.
Skær skrællen af appelsinerne og skær appelsinerne i fileter. Skyl og hak persillen. Vend appelsinfileter, persille, soltørrede tranebær og nødder med rødkålen.
Ryst ingredienserne til dressingen sammen. Dressingen må gerne være lidt syrlig. Dryp dressingen over kålen og krydr med peber. Lad salaten stå og trække smag en halv times tid før servering.

Print Friendly