Madbrevkassen får rigtig mange interessante spørgsmål. Et af dem kommer fra Anja og handler om eddike. Det kan du læse her…
Hej Lone
Jeg falder tit over opskrifter i bl.a salater hvor der skal balsamico i. Denne gang “hvid balsamico” og jeg har efterhånden et stort udvalg af balsamico i køleskabet, men hvor længe kan de holde sig åbent og hvad er forskellen på rødvinseddike, hvidvinseddike og bare balsamico som også findes i rød og hvid?
Går vineddikerne og balsamico ud på det samme? Skal det opbevares i køleskab efter åbning? Tak for en spændende brevkasse.
Mvh Anja
Kære Anja,
Forskellen på de forskellige eddiker består i, om de som udgangspunkt laves på rødvin, hvidvin eller druemost. Der findes også eddike lavet på æbler, pære, kirsebær og hyldeblomster.
Balsamicoeddike er en italiensk, mørk og meget aromatisk eddike. Den fremstilles af druemost, som ofte tilsættes vinedddike og derefter lagres på træfade. Lagringen giver nogle eftertragtede smagsnuancer og om eddiken er rød eller hvid afhænger af den drue, der er anvendt. Balsamico er tykkere i konsistensen, sødere og mere aromatisk end almindelig vineddike.
Du kan sagtens erstatte hvid balsamico i en dressing med fx en hvidvinseddike, hvis du helst ikke vil investerer i flere slags eddiker. En anden god metode er at smage sig frem. Hvilke eddiker kan du godt lide smagen af? Og hvilke synes du passer til hvad? På den måde kan du måske begrænse indkøbet af alt for mange forskellige flasker.
Holdbarheden for eddike er lang. Det står gerne på flasken, hvor længe den kan holde sig. Jeg har fx flere flasker med forskellige slags eddiker, som kan holde sig helt frem til 2015.
Jeg opbevarer ikke mine eddiker i køleskabet, men sørger i stedet for, at de står mørkt og ikke i direkte sollys.
Med venlig hilsen
Lone
Faster Philip
feb 27, 2011 -
Hold fast nogle lækre billeder du styler unge dame! Jeg er helt bjergtaget!
De bedste hilsner
Faster Philip
otto ejsing
aug 19, 2013 -
Hej.Jeg søger forskellen på mørk og lys eddike både prisen og smagen og evt. anvendelsen.
Venlig hilsen
Otto Ejsing
Vejle
Lone Kjær
sep 6, 2013 -
Hej Otto,
Du har sikkert allerede læst mit svar til Anja. Forskellen på de forskellige eddiker afhænger bl.a. af hvilken type vin eller most eddiken laves af. Det samme gælder smagen, som også afhænger af lagringen. Mht. anvendelse så fremgår det ofte af opskrifterne hvilke eddike der skal bruges, men det er også en smagssag, så smag dig frem. Du kan også læse lidt mere om de forskellige eddiketyper her på Arla leksikon http://leksikon.arla.dk/Guides/Eddike/
Andreas Harder har iøvrigt skrevet en meget intressant bog om eddike sammen med Claus Meyer, hvis du skulle få lyst til at læse mere.
Bedste hilsner
Lone
Malene Sjøgren
maj 24, 2016 -
Hej Lone
Har læst længere oppe hvordan eddike kan opbevares.
Hvordan vil du så opbevar olie.?
Kan det stå ude på køkkenbordet , hvis det ikke rammes af sol.
Kan eddike og olie være ude af køleskabet selvom det står længe og tage lang tid om at få det brugt.
Hilsen Malene
Lone Kjær
jul 18, 2016 -
For at undgå at olien harsker bør den stå mørkt eller på køl. Jeg har mine olier stående på køkkebordet, da jeg ikke har plads i køleskabet. De står mørkt, men jeg bruger også en del, så der er stor udskiftning og de står der sjældent ret længe. Jeg kan ikke svare dig på, hvor længe de kan stå uden for køleskabet, men mit bedste bud er at du smager på dem inden anvendelse.
Claus larsen
apr 16, 2017 -
Kan man gemme lagen fra almindelig agurkesalat. Mvh malerlarsen
Lone Kjær
maj 3, 2017 -
Hej Claus… det kan du sagtens… og bruge den til noget andet… i min barndom brugte min mor den når hun brasede kartofler. Så hældte hun lidt af eddikelagen over til sidst. Det synes vi var rigtig lækkert. Jeg bruger den gerne som smagsgiver når jeg har stegt noget kål og andet grønt på panden. Det giver en rigtig god smag.
Kh Lone