Spørgsmål om eddike

Madbrevkassen får rigtig mange interessante spørgsmål. Et af dem kommer fra Anja og handler om eddike. Det kan du læse her…

Hej Lone
Jeg falder tit over opskrifter i bl.a salater hvor der skal balsamico i. Denne gang “hvid balsamico” og jeg har efterhånden et stort udvalg af balsamico i køleskabet, men hvor længe kan de holde sig åbent og hvad er forskellen på rødvinseddike, hvidvinseddike og bare balsamico som også findes i rød og hvid?
Går vineddikerne og balsamico ud på det samme? Skal det opbevares i køleskab efter åbning? Tak for en spændende brevkasse.
Mvh Anja

Kære Anja,
Forskellen på de forskellige eddiker består i, om de som udgangspunkt laves på rødvin, hvidvin eller druemost. Der findes også eddike lavet på æbler, pære, kirsebær og hyldeblomster.
Balsamicoeddike er en italiensk, mørk og meget aromatisk eddike. Den fremstilles af druemost, som ofte tilsættes vinedddike og derefter lagres på træfade. Lagringen giver nogle eftertragtede smagsnuancer og om eddiken er rød eller hvid afhænger af den drue, der er anvendt. Balsamico er tykkere i konsistensen, sødere og mere aromatisk end almindelig vineddike.
Du kan sagtens erstatte hvid balsamico i en dressing med fx en hvidvinseddike, hvis du helst ikke vil investerer i flere slags eddiker. En anden god metode er at smage sig frem. Hvilke eddiker kan du godt lide smagen af? Og hvilke synes du passer til hvad?  På den måde kan du måske begrænse indkøbet af alt for mange forskellige flasker.
Holdbarheden for eddike er lang. Det står gerne på flasken, hvor længe den kan holde sig. Jeg har fx flere flasker med forskellige slags eddiker, som kan holde sig helt frem til 2015.
Jeg opbevarer ikke mine eddiker i køleskabet, men sørger i stedet for, at de står mørkt og ikke i direkte sollys.
Med venlig hilsen
Lone

Print Friendly