Det er fredag og dagens spørgsmål i madbrevkassen handler om hummus. Hvis du har gode erfaringer med at lave hummus, så skriv endelig en kommentar under ‘reply’.
Kære Lone,
Jeg efterlyser en rigtig god opskrift på hummus og tænkte, at du måske havde sådan en. Er det iøvrigt strengt nødvendigt at udbløde kikærter selv, eller kan jeg godt bruge dem fra dåse?
Venlig hilsen
Charlotte
Kære Charlotte,
Jeg har en opskrift på en rigtig lækker persillehummus i min seneste bog ‘Sund på den fede måde’. Den er absolut min foretrukne hummus, fordi den har den eftertragtende cremede konsistens, som kendetegner en god hummus – men uden for meget olie.
Jeg foretrækker selv at udbløde kikærter, men selvfølgelig kan du bruge kikærter fra dåse.
En af hemmelighederne bag en god hummus er, at koge de udblødte kikærter rigtig længe til de er godt bløde og udkogte. De kan evt. koges i bouillon for at tilføre ekstra smag. Jeg blender efterfølgende kikærterne med noget af kogevandet for at hummussen får den rigtige konsistens. Når du laver hummus må du endelig ikke glemme tahin, som er en arabisk pasta, der består af ristede og malede sesamfrø og lidt salt. Den er en nødvendig smagsgiver i hummus – sammen med hvidløg, spidskommen, citronsaft og en god olivenolie.
Med venlig hilsen
Lone Kjær
Persillehummus
Af Lone Kjær fra ‘Sund på den fede måde’ Foto Henrik Freek Christensen
4 personer
200 g tørrede kikærter
1 spsk tahin
1 fed hvidløg
1½ tsk spidskommen
1 håndfuld kruspersille
2 dl kogevand
saft af 1 citron
salt og friskkværnet peber
1 spsk citronolie (kan erstattes af ekstra jomfru olivenolie)
Læg kikærterne i blød i rigeligt koldt vand natten over.
Kasser vandet og kog kikærterne i nyt vand i ca. 1½ time – evt længere tid. Det er vigtigt, at kikærterne bliver meget udkogte og bløde.
Si kogevandet fra – gem 2 dl – og kom kikærterne i en foodprocessor med tahin, presset hvidløg, spidskommen og persille. Blend i ca. 1 minut. Tilsæt først 1 dl kogevand og kør til en smørbar konsistens. Tilsæt resten af kogevand og rør hummussen lind. Smag til med citronsaft, salt og peber og evt. lidt mere tahin.
Anret hummussen i en skål og dryp citronolie over. Server på groft ristet brød.
Lise
apr 8, 2011 -
Hej Lone – Jeg er ogsaa paa evig jagt efter den perfekte hummus – jeg tror du har ret i, at kikaerterne skal koges rigtigt laenge for at faa den cremede konsistens – Jeg saa at Yotam Ottolenghi koger dem med natron for at goere dem endnu mere udkogte. Masser citronsaft skal nu heller ikke undervurderes
hilsner fra
Lise
http://detskalsmageafnoget.blogspot.com
Lone Kjær
apr 8, 2011 -
Kære Lise,
Jeg har før hørt, at man kan koge kikærter med natron, for at gør konsistensen blødere, men umiddelbart synes jeg ikke det lyder så lækkert. Men… måske jeg alligevel skulle prøve det en dag.
Kh Lone
Marian
apr 8, 2011 -
Jeg elsker Hummus! Jeg plejer at lave det efter den her opskrift:
http://www.urtekram.dk/no_cache/opskrift/article/762/1695/neste/2/
Især efter en tur til Istanbul – så fik jeg lige min hummustrang stillet og genopfrisket…
Kh Marian
Lone Kjær
apr 8, 2011 -
Kære Marian,
Opskriften fra Urtekram ser også spændende ud… og med soja. Det må prøves.
Kh Lone
Mia K.
apr 8, 2011 -
Jeg er enig i at hummus bliver bedst når man selv koger kikærterne, den får mere smag og en bedre konsistens. Bruger du endelige kikærter fra dåse, så skyl dem flere gange under koldt vand, så fjernes lidt at “dåsesmagen”.
Derudover giver det en virkelig lækker smag at tilsætte lidt tomateddike også og hvis man ønsker lidt crunch er grofthakkede mandler vejen frem :)
God weekend!
Mia
Lone Kjær
apr 8, 2011 -
Kære Mia,
Det lyder lækkert med både tomateddike og grofthakkede mandler. Jeg har prøvet hummus med finhakkede røgede salte mandler, som giver både crunch og ekstra smag.
Kh Lone
Anna Sørensen
apr 9, 2011 -
en mere nordisk version af hummus kan laves med flækærter, altså dem man bruger til gule ærter. De skal ikke ligge i blød, men bare koges. Hvis man har rigtig travlt vil jeg anbefale Møllerens gule ærter, som er blendede flækærter, som er frysetørrede. De skal bare koges med vand i 5 min og så har man en cremet omgang instant hummus:)
Sarah
apr 10, 2011 -
http://www.kayotic.nl/blog/kays-hummus
Den kan jeg godt lide til en afveksling- den er en smule sød med de grillede peberfrugter, men den smager vildt lækkert. :)
Cecilia
apr 20, 2011 -
Den gode hummus, synes jeg, er aldrig lavet af kikaerter paa daase! Synes den bedste hummus er lavet paa kikaerter kogt med bouillon, laurbaer, hvidloeg, peberkorn og loeg, og saa fungerer kogevandet som en laekker smagsgiver ligesom Lone bruger det. Samtidig synes jeg en skefuld graesk yogurt goer hummusen ekstra god og cremet, men det er vist ikke helt efter bogen!
Endelig kan jeg anbefale natrontricket, det virker, men jeg bruger det nu mest til at koge boenner for der bruger man ikke kogevandet. Natron reducerer kogetiden og goer boenner/kikaerter mere moere. Og man indtager jo alligevel natron i kager mm?
God paaske.
Kh. Cecilia
Britt
apr 20, 2011 -
Jeg har prøvet en tomatudgave med tilsættelse af ca en halv dåse tomatpure til humus-opskriften, det er ret lækkert!
Har også prøvet en anden version, grundopskriften er ca som din øverst – persille, men bønnerne er kogt med hvidløg og laurbærblade, og humussen er tilsat masser af citron og et stykke ingefær. Den er også rigtig lækker og med lidt kant.
Kh Britt
Malene
maj 12, 2011 -
Jeg bruger chili/caynnepeber – det giver et lille stærkt pift! Og så bruger jeg peanutbutter i stedet for tahin – det bliver super lækkert.
Nille
aug 24, 2011 -
Jeg er holdt op med at bruge olie og tahin og putter istedet noget let creme fraich i. Det gør at hummusen bliver meget mere cremet og blød og det gør den også mindre fed.
(:
Lone Kjær
aug 26, 2011 -
God ide Nille… det må også prøves.
Kh Lone