På utallige opfordringer fra mine børn stod menuen i går på hjemmelavede hotdogs. Det var dog kun pølsebrødene og agurkesalaten som var hjemmelavet.
Normalt er jeg ikke specielt begejstret for hverken hotdogs eller pølser – med mindre det er sommer og der er tændt op i grillen – men at se børnenes begejstring var en stor fornøjelse.
Gårsdagens hotdogs bestod af lune pølsebrød, økologiske pølser, ketchup, sennep, remoulade (rørt af pickels og creme fraiche), ristede løg, rå løg og ovennævnte agurkesalat. Vi voksne tillod os at supplere måltidet med en fyldig salat, som børnene forståeligt nok takkede nej til.
De hjemmebagte pølsebrød tog udgangspunkt i Rikke Grybergs opskrift på ‘Pølsemandens pølsebrød’ fra bogen ‘Byens bedste brød’, men med en række ændringer. Jeg erstattede bl.a. halvdelen af hvedemelet med kamutmel, for at få et lidt grovere pølsebrød. Jeg undlod også sukker, tilsatte lidt salt og ændrede på hævetiden, da tiden var knap og børnene var sultne.
Resultatet blev 12 meget appetitlige, luftige og velsmagende pølsebrød. Som du måske kan se på billedet blev brødene store, men de passende perfekt til de økologiske pølser, som jeg havde købt. Dejen kan selvfølgelig også formes til mindre brød – eller til burgerboller.
Pølsebrød med kamutmel
12 store pølsebrød
2 1/2 dl mælk
25 g gær
1 tsk. salt
1 æg
25 g smeltet smør
250 g kamutmel
ca. 250 g hvedemel
1 æg til pensling
Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, æg og smeltet smør. Rør første kamutmel og dernæst hvedemel i dejen. Ælt dejen godt til den er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i 1 time.
Slå dejen ned på et meldrysset bord og del den i 12 lige store dele. Tril dem til aflange pølsebrød og fordel dem på to bageplader med bagepapir. Lad brødene hæve ca. 30 min. Tænd ovnen på 210 grader. Pensl brødene med sammenpisket æg og bag en plade af gangen i 10-12 min.
Heidi
apr 5, 2011 -
Skønt med opskrift og så på grove pølsebrød – det stod jeg lige og manglede! Og jeg har fundet melet og vil også lave bollerne fra bogen:-) Ha´ en skøn dag.
Hilsner fra Heidi
Newyorkerbyheart
apr 5, 2011 -
Det er altså en væsentlig ændring at lave sine egne pølsebrød, det er som om samvittigheden bliver bedre og så smager det altså og BEDRE med hjemmebagte brød :-)
KH
Birthe
Louises lakridser
apr 5, 2011 -
Åh, de ville også bringe lykke her. Vi får aldrig hotdogs, fordi vi ikke kan få rigtige hotdogbrød her i Belgien (har været min undskyldning). Men med den her opskrift, kan jeg vist godt tillade mig at forkæle ungerne.
Lone Kjær
apr 5, 2011 -
Kære Louise,
Pølsebrødene er så nemme at bage, og smager fantastisk. De bliver som nævnt både luftige, lette og alligevel er der mere gods i dem, end dem man normalt køber. Hvis du ikke kan få kamutmel i Belgien, så kan du bruge speltmel i stedet.
Kh Lone
Louises lakridser
apr 6, 2011 -
Tak for tippet med speltmel. Jeg ved ikke engang hvad kamutmel er for en størrelse, men da vi i forvejen har et ret dårligt mel-udvalg, overvejede jeg ikke engang, om jeg kunne få det. Men spelt-mel, det kan jeg få, så det vil jeg bruge.
Louises lakridser
apr 14, 2011 -
Tak for mad Lone, får jeg lyst til at sige. Pølsebrødene er afprøvet og godkendt. At både børn og voksne.
Sarah
maj 25, 2011 -
Hej Lone
Tror du jeg kan smide nogle i fryseren, eller bliver de kedelige?
Lone Kjær
maj 26, 2011 -
Hej Sarah,
De kan sagtens fryses. Efter de er optøet, skal de varmes op ved svag varme, for ikke at blive tørre og for hårde. God fornøjelse.
Kh Lone
Anne Lotte
aug 20, 2011 -
Har lige afprøvet den i dag. MåttE dog ændre lidt på opskriften da jeg hverken havde kamut eller æg. Brugte fuldkornshvedemel og alm hvedemel og undlod ægget men brugte lidt yoghurt istedet (har hørt noget om fytin fytase reaktion ved grovmel, er det noget du ved mere om?)
De blev SUPER LÆKRE :-)
Lone Kjær
aug 20, 2011 -
Kære Anne Lotte,
Det er nogle velsmagende pølsebrød.
Vedr. fytin/ fytase, så har jeg i sin tid lært, at hvis man skal have det fulde udbytte af mineralerne, så skal fytin nedbrydes. Det sker med hjælp fra fytase – et stof som også findes i korn. Fytase aktiveres ved fugtighed og tid. Derfor giver det god mening at lægge hele korn i blød natten over – og så vidt muligt lade brød med fuldkornsmel langtidshæve… for at få det fulde udbytte af mineralerne.
Kh Lone
Anne Lotte
sep 21, 2011 -
Tak for svar :-)
Ditte
jan 19, 2012 -
Hvor kan man købe kamutmel??
Lone Kjær
jan 19, 2012 -
Kære Ditte,
Du kan købe kamutmel-fuldkornsmel fra Urtekram i velassorterede supermarkeder og i helsekostforretninger.
Bedste hilsner Lone