Dagens spørgsmål kommer fra Dorthe og handler om kamutmel – også kaldt kæmpedurum.
Husk at du også kan skrive til mig – enten under Reply eller på madskribent@lonekjaer.dk/wplone – hvis du har et spørgsmål om mad, som du tror, jeg vil kunne svare på.
Kære Lone,
Jeg har fået fingrene i en brødopskrift, hvor jeg skal bruge kamutmel. Hvad er det og hvor får jeg fat i det? Kan jeg evt. erstatte kamutmel med noget andet mel ?
Kærlig hilsen
Dorthe
Kære Dorthe,
Kamut kaldes også kæmpedurum og er en gammel hvedearter. Groftmalet kamutmel er et 100% fuldkornsprodukt med en rigtig god bageevne. Brød bagt med kamutmel bliver altid meget saftige, velsmagende og flotte gyldne. Kamutmel fås fra bl.a. Urtekram og Aurion (1 kg koster ca. 38 kr.) i velassorterede supermarkeder som fx Kvickly og SuperBrugsen og i helsekostforretninger.
I de fleste opskrifter med kamutmel indgår ofte også hvedemel, så en pose kamutmel rækker fint til flere brødbagninger. Hvis du alligvel gerne vil erstatte kamutmel med noget andet mel, så prøv med grahams-, fuldkorns- eller groft speltmel.
Venlig hilsen
Lone
Billedet her er fra min e-bog og er boller bagt med kamutmel. Opskriften finder du, hvis du klikker på e-bogen Hverdag de luxe til højre her på siden
EVA
apr 1, 2011 -
HEJ LONE
DET LYDER BARE GODT MED DET MEL, JEG VIL MEGET GERNE PRØVE AT BAGE DE BOLLER, HAR SET OPSKRIFTEN I DIN BOR HER PÅ SIDEN, MEN JEG KAN BARE IKKE FÅ DEN PRINTET UD, MON DEN KOMMER IMELLEM DINE OPSKRIFTER SÅ JEG KAN PRINTE DER.TAK FOR MANGE GODE TIPS OG SUPER GODE OPSKRIFTER. MVH EVA.
Lone Kjær
apr 5, 2011 -
Kære Eva,
Hvis du klikker på ikonet ved e-bogen kommer den frem, og du kan bladre i den, næsten som i en almindelig bogen. Du kan vælge at printe bogen ved at klikke på ikonet print eller først downloade e-bogen og derefter printe opskrifterne.
Jeg håber, at det lykkedes for dig, ellers må du lige skrive igen, så skal jeg nok sende dig opskriften på brødene med kamutmel.
Kh Lone
Marian
apr 2, 2011 -
Jeg elsker at bage med kamutmel. Det har en helt særlig duft og smag, som minder lidt om spelten, men som stadig er meget anderledes. Jeg bruger især kamutmel til pitabrød – de bliver skønne når man bager dem selv!
Rikke Fjalland
aug 12, 2011 -
hej
jeg har PCO. Har set jeg gerne må bruge kamut mel. så kommer mit spørgsmål. hvor stor er forskellen på kamut- og ølandshvede???
Kælig hilsen
Rikke.
Lone Kjær
aug 19, 2011 -
Kære Rikke,
Kamutmel er et 100 % fuldkornsprodukt og ligesom ølandshvede er det en gammel hvedesort. Kamut kaldes også kæmpedurum og stammer fra emmer. Ølandshveden er en sort af vårhvede, nært beslægtet med spelt som udmærker sig ved bl.a. at have et højere protein- og glutenindhold end andre af de gamle hvedesorter.
Jeg kender desværre ikke så meget til PCO, men så vidt jeg ved, skal du have mange kostfibre og minimerer dit kulhydratindtag. Det giver derfor god mening at bage med kamut, pga det høje fiberindhold. Desværre kender jeg ikke fiberindholdet i ølandshvede, men eftersom ølandshvede er en gammel kornsort, som ovenikøbet har rigtig gode bageegenskabet, så er den smagsmæssigt et godt alternativ til andre typer mere forarbejdet mel.
Kh Lone
Anette
feb 24, 2012 -
Hej Lone
I din opskrift på disse boller med kamutmel skriver du at de skal bages ved 225 graders varmluft.
Bliver de dårligere hvis man ikke bruger varmluft?
Jeg glæder mig til at skulle prøve dem i morgen :)
Mvh Anette
Lone Kjær
feb 24, 2012 -
Hej Annette
Du kan sagtens bage bollerne uden varmeluft på 250 grader.
God fornøjelse.
Bedste hilsner Lone
Inaluk
jan 26, 2013 -
Tak for nogle gode og interessante svar. Jeg har et supplerende spørgsmål. Er kamutmel, kæmpe durum og fuldkornsdurum det samme?
På forhånd tak :)
Lone Kjær
jan 28, 2013 -
Kamutmel kaldes også kæmpedurum og er et 100% fuldkornsprodukt. Det er ikke det samme som fuldkornsdurummel. Du kan evt. læser mere på http://www.urtekram.dk
Bedste hilsner
Lone
Marie Jørgensen
mar 27, 2013 -
Hej Lone
Jeg har side og læse alle de spændende indlæg igennem om kamutmel, og har kunne gøre god brug af svarene du har givet. Jeg er nået frem til at jeg som gluten alleriger skal holde mig fra Kamutmel da det har en stor indhold af gluten. Jeg har fundet en masse opskrifter på brød til personer med PCO de bruger jo ikke så meget mel, men tit kamutmel. Har du et forslag til hvad jeg kan erstatte kamutmel med som ikke inde holder gluten.
jeg ser meget frem til at høre fra dig
De bedste hilsner
Marie
Lone Kjær
apr 1, 2013 -
Kære Marie,
TAK for det.
Af glutenfrie melsorter kan jeg bl.a. nævne rismel, majsmel, quinoamel, men desværre kan du ikke bare erstatte kamutmel med en af de glutenfrie melsorter. Eftersom gluten har stor indflydelse på dit færdigbagte brød kræver det særlige teknikker og gode opskrifter før man får et godt resultat. Jeg har ikke de store erfaringer med at bage brød uden gluten, men jeg har søgt lidt på nettet og måske kan du finde lidt inspiration til opskrifter på brød uden gluten på denne hjemmeside.
http://www.madforlivet.com/sunde-opskrifter/12-glutenfri-opskrifter.html
God fornøjelse.