Barndommens grydestegte kylling

Da jeg var lille, var min mors grydestegte kylling noget af det bedste, jeg vidste. Kyllingen blev altid serveret med nye kartofler, agurkesalat og skilt sauce – helt klassisk og meget dansk. Dengang blev retten til med den kylling min mor nu lige havde ved hånden, og agurkesalaten var altid tilberedt i god tid, så den kunne nå at trække smag.
I dag har jeg stadig et særligt forhold til grydestegt kylling, og selvom min agurkesalat får selskab af lidt fennikel, og jeg knuser de nye kartofler forsigtigt med en klat smør, så smager retten stadig af sommer… og af barndom.

 

Grydestegt kylling med fennikel-agurke-salat
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth

Jeg køber altid en god økologisk kylling, selvom den er dyrere end en almindelig. Til gengæld får jeg mere mad og bedre smag for pengene.

4 personer

1 kylling ca. 1 1/2 kg
25 g smør
1 dl hvidvin
3 kviste persille
2 fed hvidløg
2 1/2 dl hønsebouillon
2 1/2 dl piskefløde
salt og peber
lidt kulør

Fennikel-agurke-salat:
1 fennikel
1 agurk
1 dl vand
2 dl æbleeddike
1 1/2 tsk. salt
1 tsk. peberkorn
3 spsk. rørsukker

Knuste kartofler:
800 g nye vaskede kartofler
lidt smør
salt og peber

Rens kyllingen og parter den i 4, 6 eller 8 stykker. Smelt smørret i en gryde og brun kyllingen, så skindet bliver sprødt og lysebrunt. Vend kyllingen så skindet vender opad. Hæld hvidvin på og tilsæt persille og presset hvidløg. Hæld bouillon på og krydr med salt og peber. Lad kyllingen simre ved svag varme under låg i ca. 40 min.

Snit fennikel og agurk meget fint – gerne på et mandolinjern. Kom vand, eddike, salt, peberkorn og sukker i en gryde og kog op. Tag gryden af varmen og afkøl lagen, før den hældes over grøntsagerne. Smag salaten til.

Kog kartoflerne lige netop møre. Kasser kogevandet og knus kartoflerne let med en gaffel. Vend med lidt smør og krydr med salt og peber.

Når kyllingen er færdigstegt tages den op. Tilsæt fløde og kog saucen op. Hvis den er for tynd kan den jævnes. Alternativt kan den koges ind inden fløden tilsættes.  Smag til med salt og peber og giv saucen lidt kulør. Læg kyllingen tilbage i saucen og server med fennikel-agurke-salat og knuste kartofler.

 

 

Print Friendly