Marengstærte med rabarber… og lakrids. Til dem som tør!

I går da min far og min søster kom på besøg, serverede jeg denne marengstærte med rabarber fra mine forældres have på Fyn.

Opskriften kommer fra min allerførste bogudgivelse ‘Slank på den fede måde’, men den oprindelige opskrift – som jeg har hentet inspiration fra – stammer oprindeligt fra min mormor. Dengang vi var børn, bagte hun kagen i en stor bradepande, så der var nok til hele flokken. Kagen blev bagt efter pund-til-pund- metoden, men med tiden har jeg efter utallige afprøvninger reduceret smørmængden – uden at kagen lider nogen nød. For synets skyld bager jeg kagen i en høj tærteform – eller en springform – og under det sprøde marengslåg gemmer sig en blød kagebund belagt med den skønneste rababerkompot.

Ps: Hvis du har mod på det, så gør som min veninde Anne. Hun tilsætter 1/2 tsk. lakridspulver til marengsen, præcist nok til at kagen får en pikant smag af lakrids, og det klæder rabarberne rigtig godt.

 

Marengstærte med rabarber
Af Lone Kjær

Dej:
100 g smør
150 g sukker
2 æggeblommer
200 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 1/2 dl mælk

Rabarberkompot:
600 g rabarber
125 g sukker

Marengs:
2 æggehvider
125 g sukker

Del smørret i mindre stykker og kom det i en skål. Pisk smørret blødt med sukkeret. Tilsæt æggeblommer en ad gangen. Gem æggehviderne til marengs. Sigt mel og bagepulver sammen og kom det i dejen sammen med mælken. Pisk dejen ensartet.
Fordel dejen i en smurt tærte- eller springform og bag kagen i ca. 20 min. ved 200 grader. Tag kagen ud af ovnen og sænk varmen til 150 grader.

Rens og skær rabarberne i små stykker á 2 cm. Kom rabarber og sukker i en gryde og kog ved svag varme til en kompot. Afkøl kompotten før den fordeles på den bagte kage.

Pisk æggehviderne helt stive. Tilsæt lidt af sukkeret og pisk yderligere et øjeblik. Vend forsigtig resten af sukkeret i. Bred marengsen over kagen og lav nogle små toppe med spidsten af en kniv.
Bag tærten ved 150 grader i ca. 25 min. til overfladen er lysebrun. Serveres afkølet.

Print Friendly