Sådan laver du en flot tærte

Forleden spurgte en bekendt mig om, hvordan det kan være, at hun altid har så svært ved at rulle mørdej til en tærte ud: Min mørdej går altid i stykker, og hver gang jeg laver en tærte ender det med, at jeg må lappe dejen sammen i formen. Og når tærten er bagt, så har den ikke længere nogen kant, og den ligner slet ikke de smukke tærter, som jeg ser på billederne. Hvad gør jeg galt?

Når du laver en mørdej, så skal dejen kun lige samles (enten med æggeblomme eller vand) og ikke æltes som en brøddej. Hvis dejen æltes for meget, så er det, at den trækker sig sammen under bagningen.
Så snart du har samlet dejen, skal den hvile i køleskabet en halv til en hel time. Mens dejen hviler får smørret tid til at sætte sig, og det gør dejen lettere at rulle ud. Jeg ruller dejen ud mellem to stykker bagepapir. På den måde undgår jeg, at dejen hænger i bordet eller bliver for melet – og den er også nemmere at få over i formen.

Læg dejen i formen, så den fylder hele formens bund og kanter. Tryk dejen godt ind i formens hjørner. For at få den flotte kant skal dejen gå op over kanten. Den overskydende dej skærer du fra. Prik dejen med en gaffel.


Hvis dejen ikke skal bages med fyld, så lægger du et stykke bagepapir over bunden og fylder det med tærtekugler. Tærtekugler er små keramiske kugler som hjælper til med at tynge dejen ned i formen, så dejen bevarer formen og ikke trækker sig sammen under bagningen. Tærtekugler kan bruges igen og igen og købes i velassorterede køkkenudstyrsforretninger. Alternativt kan du bruge tørrede bønner.
Når dejen er bagt fjerner du bagepapir og tærtekugler eller bønner – som gemmes til næste gang – og din tærtedejen er nu rigtig flot og klar til at bliver fyldt med fx creme og frugt.

Foto: Columbus Leth

Print Friendly