Chili con Amor

I jagten på at få flere grøntsager på menuen, har vi her i familien mindst en kødfri dag om ugen. Ofte er mit udgangspunkt, en fyldt grøntsagsskuffe som tilsat lidt opfindsomhed og en god portion proteiner ender med, at danne rammen om et mættende måltid uden kød.

En af de kødfri retter som jeg holder rigtig meget af, er denne velkrydret grønne chili. Når det kommer til en velsmagende chili, så er den et rigtig godt alternativ til den klassisk udgave, hvor kødet som bekendt spiller den største rolle.

En chili uden kød kræver mange grøntsager og gerne flere slags bønner. Jeg foretrækker, at sætte bønner i blød dagen før og koge dem, inden jeg begynder på selve chilien. Det er lidt omstændeligt og kræver, at man er på forkant med planlægningen. Til gengæld giver det en meget bedre chili, end hvis du bruger bønner fra dåse. Et vigtigt tilbehør er sprøde finthakkede rødløg, masser af persille og en skefuld yoghurt eller creme fraiche.

PS Hvis der er medlemmer af familien eller andre medspisere, som ikke er så begejstret for et måltid uden kød, så fortvivl ikke. Tilbered chilien og steg nogle gode chorizopølser til.

Chili con Amor
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth

4 personer

Bønner
100 g hvide bønner
100 g kidney bønner

Chili
1 løg
1 rød chili
2 peberfrugter
1 squash
250 g cherrytomater
1 spsk. olivenolie
1 fed hvidløg
2 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. oregano
2 spsk. tomatpuré
salt og peber
1/2 tsk. sukker
chiliflager efter smag

Tilbehør
4 majskolber (uden for majssæsonen, serverer jeg en sprød salat til)
1 lille rødløg
1 lille bundt persille
1 dl græsk yoghurt
groft brød

Sæt bønnerne i blød hver for sig i rigeligt koldt vand og lad dem stå på køkkenbordet i 10-12 timer.
Kasser iblødsætningsvandet og kog bønnerne hver for sig i friskt vand som angivet på emballagen. Kasser kogevandet og gem bønnerne.

Hak løget. Flæk chilien, skrab kornene ud og hak chilien fint. Skær peberfrugter og squash i tern. Skær cherrytomater i både.
Varm olien i en gryde og svits løg, chili, presset hvidløg og krydderier – de skal ikke tage farve. Tilsæt peberfrugter, squash, cherrytomater og tomatpuré og lad grøntsagerne simre ca. 5 min. Tilsæt de kogte bønner og lad chilien simre ca. 10 min. under låg. Smag chilien til med salt, peber og sukker og chiliflager afhængig af, hvor stærk du ønsker chilien.

Fjerne bladene af majskolberne og kog kolberne i letsaltet vand i ca. 10 min. Hak rødløget. Skyl persillen. Server chilien med hakket rødløg, persille, yoghurt, kogte majskolber og brød.

TIP De tørrede bønner kan erstattes af 1 dåse bønner. Skyl og afdryp bønnerne før de kommer i chilien.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly