Roden til alt godt

I øjeblikket bugner det med billige danske rodfrugter hos grønthandleren og i supermarkederne. Det er nemlig højsæson for de sunde rodfrugter, og derfor giver det også rigtig god mening, at lade de fiberrige rødder fylde noget mere på tallerkenen.

Ligegyldigt om du vælger gulerødder, selleri, rødbeder eller noget helt fjerde, så er rodfrugter noget af det sundeste, du kan mætte din mave med her i vintermånederne. For relativt få kalorier får du rigtig mange kostfibre – som holder maven i gang og mætter godt – og som ekstra sidegevinst får du en lang række vitaminer og mineraler.

Ovnbagte rodfrugter er efterhånden en klassiker i de fleste hjem, for når rodfrugter bages, får de en naturlig sødme, som de fleste rigtig godt kan lide. Derudover er det selvfølgelig en utrolig nem og meget taknemmlig måde at tilberede vinterrødderne på.
En anden variant er rodfrugtfritter, hvor rodfrugterne skæres i stave som til pommes frittes, vendes med olie og steges sprøde i ovnen. Igen får rodfrugterne en attraktiv sødme samtidig med, at de er sprøde.

Der findes naturligvis rigtig mange andre måder at anvende rodfrugter på, som fx i supper, i gryderetter, på pizza (hvor tynde skiver af jordskokker smager fuldstændig vidunderligt), i salater, i risotto og som fyld i sprøde forårsruller. Mulighederne er mange, og det er næsten kun fantasien som sætter grænser.
Blandt mine helt store rodpassioner lige i øjeblikket er de grillede rodfrugter. Med en varm grillpande og forskellige tyndtskårne rodfrugter er det nemt at lave en fantastisk grøn snack, som også sagtens kan serveres som tilbehør til den øvrige del af aftensmaden. Det er grøntsager, der  virkelig smager af noget, og som gør godt i de fleste maver.

PS Savner du mere inspiration til, hvordan du kan variere de vitaminrige rodfrugter? Så klik HER, og få opskrifterne på føromtalte sprøde forårsruller, en selleriburger med kød og andre sunde lækkerier med rodfrugter, som jeg har lavet til FIT Living.

Grillede rødder á la crudité med grøn rygeostcreme
Af Lone Kjær Foto Anders Schønnemann

Snack eller tilbehør til 4 personer

Grillede rødder:
1 1/2 kg rodfrugter fx rødbeder, gulerødder, pastinakker, knoldselleri
1 spsk ekstra jomfru olivenolie til pensling

Grøn rygeostcreme:
1 håndfuld krydderurter fx persille, estragon, basilikum
175 g rygeost
1 fed hvidløg
salt og peber

Skræl rodfrugterne og skær i tynde skiver. Pensl rodfrugterne med olivenolie. Varm en grillpande ved rigtig høj varm. Grill rodfrugterne i ca. 3 min. på hver side til de er møre.
Hak krydderurterne og kom dem i en blender eller minihakker sammen med rygeost og presset hvidløg. Kør til en grøn creme. Smag til med salt og peber. Server de grillede rodfrugter med rygeostcreme.

 

 

Print Friendly