En kage klassiker

Sæsonens allerbedste æblekage vækker helt sikkert barndomsminder hos de fleste. Æblekagen med brombær er en af mine mange kageklassikere, som jeg tit serverer, mens vi stadig kan få fingrene i de velsmagende danske æbler.

En pikant smag af vanilje og lidt sprøde mandler er med til at forsøde æblemosen, som jeg lægger sammen med knuste marcipanmakroner, i stedet for den klassiske æblekagerasp. Det er måske lidt snyd, men noget nemmere, og smager mindst lige så godt. Især når kagen lægges sammen i god tid, så makronerne blive bløde og smagen af marcipan mere tydelig.

Når nu jeg er i gang med at skrælle og koge æbler til mos, så laver jeg altid dobbelt portion. Resten af mosen kommer i fryseren til en anden dag, hvor jeg til gengæld kan glæde mig over, hvor let det kan være, at forkæle familie eller venner med en gammeldags æblekage.

Æblekage med brombær
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth

8-10 personer

Æblemos:
1 kg madæbler
1 vaniljestang
100-150 g sukker
50 g mandler

150 g makroner
2 1/2 dl piskefløde
200 g friske brombær

Skræl æblerne, skær dem i kvarte og fjern kernehuset. Skær æblerne i mindre stykker.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland vaniljekorn og æbler i en gryde og kom den tomme vaniljestang ved. Hæld 1/2 dl vand i gryden, og kog æblerne ved svag varme til de er møre og udkogte. Tilsæt evt. lidt vand undervejs, hvis de koger tørre. Smag mosen til med sukker. Mængden afhænger af, hvor søde eller sure æblerne er. Afkøl æblemosen.
Skold og smut mandlerne og vend med æblemos. Knus makronerne og piske fløden til skum. Fordel lagvis i en skål æblemos og makroner. Top med flødeskum og pynt med brombær.

Uden for bærsæsonen kan æblekagen naturligvis pyntes med æblegele.

Print Friendly