Rodfrugter som tilbehør

Hvis du ikke allerede har fået fingrene i efterårsnummeret af magasinet Sæson, så kan det nås endnu. Magasinet ligger nemlig til afhentning helt gratis i dit lokale supermarked. Med sit iøjnefaldende flotte A3 format og de smukke billeder, er der masser af inspiration til, hvordan du får farver og smag på tallerkenen i disse måneder.

Som jeg tidligere har fortalt, har jeg i flere år arbejdet med opskrifts- og ideudvikling, samt styling for Sæson, og senest har jeg haft fornøjelsen af at være en del af redaktionsgruppen. Resultatet af det samarbejde, kan du se i det nyeste nummer, hvor jeg endnu engang overraskes over, hvor appetitligt og æstetisk man kan formidle det gode budskab om, at vi skal spise mere grønt og frugt.

En lille appetitvækker fra omtalte nummer er to slags tilbehør med rodfrugter, som fint kan serveres i stedet for de klassiske ovnbagte rodfrugter. Begge opskrifter er nemme at tilberede, og kan varieres afhængig af, hvilke rødder du har i grøntsagsskuffen.

Rodfrugtslaw
Af Lone Kjær Foto Henrik Freek Christensen

Tilbehør til 4 personer
Frugt og grønt pr. person: ca. 200 g

3 gulerødder
200 g rødbeder
1/4 knoldselleri, ca. 250 g
saft af 1/2 citron
1 bundt persille
50 g hasselnødder
2 dl yoghurt naturel
2 spsk mayonnaise
2 tsk grovkornet sennep
1 fed hvidløg
salt og peber

Skræl gulerødder, rødbeder og knoldselleri. Riv rodfrugterne på den grove side af et rivejern. Dryp citronsaft over. Hak persille og hasselnødder.
Rør yoghurt med mayonnaise, sennep og presset hvidløg og smag dressingen til med salt og peber. Vend dressing med rodfrugter og persille. Drys med hasselnødder.

Nordiske rødder med orientalsk dressing
Af Lone Kjær Foto Henrik Freek Christensen

Tilbehør til 4 personer
Frugt og grønt pr. person: ca. 200 g

1 kg rodfrugter fx pastinakker, persillerødder, jordskokker, knoldselleri eller gulerødder
1 chili
1 fed hvidløg
1 spsk sesamolie

Orientalsk dressing
1/2 dl sojasauce
2 spsk sukker
saft af 1 lime

1 potte frisk koriander
evt. chiliflager

Skræl rodfrugterne og skær dem i mindre stykker. Varier gerne udskæringerne, så rodfrugterne får forskelligt udseende. Flæk chilien, skrab kernerne ud og hak chilien fint. Varm olien på en pande og steg rodfrugter sammen med chili og presset hvidløg ved god varme. Spæd til med en anelse vand, hvis rodfrugterne vil brænde på. Vend jævnligt i rodfrugterne. Steg i ca. 8 min. til de er møre.
Kom sojasauce, sukker og limesaft i en gryde og kog op til sukkeret er opløst. Kog i yderligere 1 min. Tag gryden af varmen.
Anret rodfrugter og dryp dressing over. Top med frisk koriander og drys evt. med lidt chiliflager.

 

Print Friendly