Luciaboller

Hvert år i december bager jeg luciaboller, også kaldt lussekatte. Traditionen med at bage de søde safrankrydrede luciaboller stammer oprindeligt fra Sverige, hvor de spises luciadag d. 13 december.
I min familie bliver luciabrødene ikke kun bagt til luciadag, men også i løbet af juletiden, hvor de serverer på morgenbordet i weekenden eller til en kop gløgg adventssøndag.
De fleste opskrifter på luciabrød indeholder en del smør, men kan sagtens bages med mindre, uden at det går ud over den gode smag. Dejen tilsættes safran for den krydrede smag, og gyldne farve, og bollerne pyntes til sidst med rosiner. Formene på bollerne kan du variere og freestyle, som du har lyst. Jeg triller dejen til pølser, som jeg former til forskellige S´er. Så får jeg de smukkeste luciaboller.


Luciabrød

Af Lone Kjær Foto Tia Borgsmidt

12 stk.

50 g smør
2 ½ dl kærnemælk
25 g gær
1 brev safrantråde (0.2 g)
1 spsk kogende vand
50 g sukker
1 æg
ca. 500 g hvedemel
1 æg til pensling
rosiner til pynt

Smelt smørret og kom det i en røreskål sammen med kærnemælken. Opløs gæren heri.
Hæld kogende vand over safrantrådene til de er opløste. Kom den opløste safran i væsken sammen med sukker og sammenpisket æg. Ælt hvedemel i væsken lidt ad gangen og ælt til dejen er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
Slå dejen ned på et meldrysset bord og del den i 12 stykker. Tril hvert dejstykke til pølser og form til s´er. De må gerne være forskellige. Læg dejstykkerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve ca. 30 min.
Tænd ovnen på 200 grader. Pensl luciabrødene med sammenpisket æg og pynt med rosiner. Bag bollerne i ca. 12 min. til de er gyldne.

TIP: Dejen til luciabrødene kan naturligvis også formes til boller.

Print Friendly