Fastelavnsboller

Det er igen ved at være kagetid, for på søndag er det fastelavn. I år har jeg bagt små vandbakkelser serveret som fastelavnsboller fyldt med hjemmelavet sveskekompot, vaniljecreme og flødeskum. For børnenes skyld fyldte jeg nogle af vandbakkelserne med jordbærsyltetøj i stedet for sveskekompot, og begge dele var stor succes.

Det interessante ved en dej til vandbakkelser er, at man koger den og derefter pisker æggene i, indtil den er glat. Når dejen er bagt bliver vandbakkelserne dejlige sprøde uden på, mens de er lækre luftige med plads til fyld inden i.
Under bagningen er det vigtigt, at ovnen ikke åbnes, da vandbakkelserne let falder sammen, og mister den fine form. Vandbakkelserne skal derfor bages, som jeg har angivet i opskriften, inden du åbner ovnen. Tag en vandbakkelse ud, og lad den stå på køkkenbordet ca. 1 minut. Beholder den formen, er vandbakkelserne bagt færdige. Falder den sammen, skal vandbakkelserne bage lidt længere tid. Mens vandbakkelserne endnu er varme, klipper jeg en lille lomme i siden på dem, så dampen kan komme ud, mens de afkøler. Når vandbakkelserne er helt afkølet, kan de fyldes og nydes.

Fastelavnsboller
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth

12-14 stk.

Sveskekompot:
150 g svesker uden sten
1 1/2 dl vand
1 spsk. sukker

Vandbakkelser:
2 ½ dl vand
100 g smør
130 g hvedemel
4 æg

Vaniljecreme:
2 æggeblommer
3 spsk. sukker
1 spsk. majsstivelse
korn af 1 vaniljestang
2 dl mælk
lidt sukker til drys

2 1/2 dl piskefløde
jordbærsyltetøj
flormelis til pynt

Hak sveskerne og kom dem i en lille gryde sammen med vand og sukker. Kog sveskerne under låg i ca. 10 min. Tag gryden af varmen og blend mosen. Afkøl sveskekompotten.

Kom vand i en gryde og bring det i kog. Tilsæt smør og lad det smelte i vandet. Drys melet i, og rør kraftigt med en grydeske eller et piskeris, til dejen slipper grydens sider og er glat og fast. Tag gryden af varmen, og lad dejen blive lunken.
Tænd ovnen på 200 grader.
Slå æggene ud i en skål. Rør æggene i dejen lidt af gangen. Det er vigtigt, at der piskes godt, når æggene tilsættes. Rør til dejen er helt glat.
Sæt dejen i toppe på en bageplade med bagepapir ved hjælp af to skeer. Bag vandbakkelserne i ovnen i ca. 20 min. til de er gyldne. Lad vandbakkelserne afkøle på en bagerist.

Kom æggeblommer, sukker, vaniljekorn, majsstivelse og mælk i en gryde. Varm cremen op ved svag varme, mens der piskes i den. Cremen må endelig ikke koge. Varm cremen indtil den tykner og pisk i den konstant. Tag gryden af varmen. Kom cremen i en skål og drys med sukker. Afkøl cremen.
Pisk fløden til en tyk skum. Rør halvdelen i den afkølede creme, så den er helt ensartet.

Skær et lille hul i hver vandbakkelse og fyld dem med sveskekompot eller jordbærsyltetøj, vaniljecreme og flødeskum. Drys bollerne med sigtet flormelis.

Print Friendly