Kulinariske makkerpar

Der findes nogle råvarer, som er skabt for hinanden og er ’the perfect match’. Her tænker jeg på ingredienser, som hver for sig smager fantastisk, men som sammen danner par og bliver endnu bedre. Jeg kan nævne rigtig mange kulinariske makkerpar, som slet ikke er til at komme uden om, men blandt mine favoritter er især lam og rosmarin. De to råvarer udgør et rigtig godt team, fordi rosmarin altid giver lammekødet et utrolig lækkert modspil.

Et godt eksempel på en hverdagsklassiker, hvor kombinationen af de to råvarer er foreviget, er frikadellerne, som jeg laver på hakket lammekød. Egentligt er frikadellerne simple, men når jeg steger dem, bliver de saftige og smagen så god, at de efterhånden har udkonkurreret den gammeldags frikadelle. Som tilbehør serverer jeg sprød salat og grønne bønner med mormordressing og nye kartofler. Det smager fantastisk på en forårsdag.

De smukke skåle som jeg har anrettet frikadeller og salat i er fra keramiker www.loneschubert.dk

Lammedeller med mormordressing
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth

4 personer

400 g hakket lammekød (fås på frost i velassorterede supermarkeder)
1 tsk. salt
1 lille løg
2 fed hvidløg
1 æg
1 dl vand
25 g hvedemel
4 spsk. friskhakket rosmarin
olivenolie til stegning

2 hjertesalat
200 g grønne bønner
1 dl piskefløde
saft af ½ citron
ca. 1 spsk. sukker
peber

Tilbehør:
Nye kartofler

Rør lammekød med salt. Hak løget og pres hvidløg. Rør løg og hvidløg i kødet sammen med æg, vand og hvedemel. Krydr med peber. Lad farsen hvile i køleskabet ca. 30 min.
Hak rosmarin og vend i farsen.. Varm olien på en slip let pande. Form farsen til små frikadeller og steg dem i 5-6 min. på hver side.
Skyl salaten og slyng den tør. Nip bønnerne og damp dem i kogende vand i ca. 3 min. Kasser kogevandet. Hæld koldt vand over bønnerne. Rist mandelflager gyldne på en tør pande.
Rør fløde med citronsaft og krydr med peber. Vend salat med bønner og dryp mormordressingen over. Drys med mandelflager og server med frikadeller og kogte kartofler.

Print Friendly