Siden jeg havde fornøjelsen af at møde bager Ole Kristoffersen fra Lagkagehuset (og ved den lejlighed få flere af bageriets bedste opskrifter til en artikel til Boligliv) har jeg adskillige gange bagt dette sprøde speltbrød. Brødet kan naturligvis købes i Lagkagehuset, men det er langt sjovere, at prøve kræfter med at bage det selv.
Dagen før du vil bage, skal du lave en fordej, som skal stå lunt til dagen efter. Fordejen mættes efterfølgende med vand, lidt mere gær, salt, en god mængde sirup og fint sigtet speltmel. Den store mængde sirup giver en fantastisk sødme, som gør brødet så godt, at man nemt bliver afhængig. Efter dejen er rørt sammen, skal den hæve 5-6 timer, hvorefter den er klar til at blive bagt. Af opskriften bliver to store brød, men dejen kan også formes til flutes eller boller.
Lagkagehusets speltbrød
Opskrift: Ole Kristoffersen, Styling: Lone Kjær Foto: Columbus Leth
2 brød
Fordej:
3,4 dl vand
5 g gær
340 g fint sigtet speltmel
3,2 dl vand
10 g gær
5 tsk. salt
1 dl mørk sirup
650 g fint sigtet speltmel
Dag 1: Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. Rør speltmel i væsken og rør sammen til en tyk masse. Stil fordejen tildækket et lunt sted til dagen efter.
Dag 2: Kom fordejen i en skål og tilsæt vand, gær, salt og sirup. Rør til gæren er opløst.
Ælt speltmel i dejen lidt af gangen. Dejen æltes godt igennem med hænderne, eller langsomt i røremaskine ca. 12 min., til en klistret dej. Læg et klæde over dejen, og lad den hvile tildækket et lunt sted ca. 5-6 timer.
Vælt forsigtigt dejen over på et meldrysset bord og skær den forsigtigt ud til to brød. Alternativt til boller eller flutes. Form så lidt som muligt. Sæt brød, boller eller flutes på et stykke bagepapir. Drys med speltmel.
Tænd ovnen på 230 grader. Lad en bageplade blive i ovnen, så den er varm. Lemp forsigtigt bagepapiret med brødene over på bageplade og sæt den i den forvarmet ovn. Sprøjt lidt vand på brødene med en vandforstøver, mens de er inde i ovnen. Skru straks ovnen ned på 200 grader. Brødene bages ca. 35 min., boller ca. 15 min. og flutes ca. 18-20 min.
EVA
apr 10, 2013 -
HEJ LONE. DET BRØD FRISTER MIG- KAN JEG MON BRUGE DALAR/EL ØLANDSHVEDE ? DA DETER LIGE DET JEG HAR NU. MVH EVA
Lone Kjær
apr 10, 2013 -
Hej Eva,
Jeg tror godt, at du kan bruge ølanshvede eller dalarhvede i stedet for speltmel. Alternativt kan du erstatte halvdelen af den sigtede speltmel med ølandshvede / dalar. Du skal muligvis bruge lidt mindre mel end der er angivet i opskriften, da opskriften er med sigtet speltetmel.
God fornøjelse.
Lone
Marre
apr 12, 2013 -
Hej Lone,din opskrift på drømmekage er den den fra lagkagehuset:)
Lone Kjær
apr 12, 2013 -
Kære Marre,
Opskriften på drømmekagen er min egen og altså ikke den fra Lagkaghuset. Den smager fantastisk, også selv om den har fået hård konkurrence af Lagkagehusets. Jeg vil ved senere lejlighed publicere Lagkagehusets opskrift på drømmekage, men indtil da kan jeg anbefale, at du prøver min.
Bedste hilsener
Lone
Hanne
apr 15, 2013 -
Hej Lone
Jeg er lige sat på en hård diæt (af diætist) og må kun få spelt for tiden. Jeg prøvede dine brød i weekenden og de var dejlig nemme at lave. Dog var dejen lidt flydende og klistret, for våd til at æltes. Den flød helt ud på pladen. Jeg brugte det antal gram af mel som står
i opskriften, hvad kan være gået galt?
Tak for gode opskrifter! :)
Lone Kjær
apr 16, 2013 -
Hej Hanne,
Dejen bliver klistret, når du ælter den, og selvom det ikke er det nemmeste job – hvis man ikke har en røremaskine – så er det nødvendigt, for at brødet får de eftertragtede luftbobler. Umiddelbart lyder det jo ikke til, at du har gjort noget galt. Dejen flyder en anelse ud under bagningen, men rejser sig igen, så snart den kommer i ovnen. Det er vigtigt, at du forsigtigt lemper dejen over på en varm bageplade, da den er med til at give dejen et varmechok, så den bl.a. hæver op.
Der kan være forskel på, hvor meget væske melet optager, derfor kan du evt. prøve at tilsætte lidt mere mel næste gang – hvis du får lyst til at bage brødet igen.
Rigtig god fornøjelse.
Lone
Hanne
apr 17, 2013 -
Hej Lone og tak for hurtigt svar. Jeg vil helt sikkert prøve igen, det smagte rigtig godt, en sød nøddeagtig smag og fine bobler. Jeg prøver med lidt mere mel næste gang. Jeg måtte bruge en grydeske for at få halvdelen af dejen over på plade nr 2, så tror den var lidt for klister.
Tak igen :)
Birgitte
maj 16, 2014 -
2868 Simpelthen fantastisk. Bliver bagt fast hver weekend, mums. Selv fra fryseren er det super. Tak for en dejlig iinspirende hj.side
Lone Kjær
maj 19, 2014 -
Tusind tak Birgitte. Jeg har også en svaghed for speltbrødet pga. smagen og selv efter et par dage er det lækkert efter en tur på brødristeren:-)
Margit
maj 18, 2014 -
Jeg syntes dejen blev meget fast, og jeg har endda tilbageholdt ca 100 g mel. Mon jeg har taget for lidt vand?
Nå men det bliver spændende at se hvordan det er når det er bagt…
Lone Kjær
maj 19, 2014 -
Kære Margit,
Hvis dejen var meget fast, kan det skyldes for lidt vand, eller at melet optager væske meget forskelligt, afhængig af høst m.m. Hvordan blev resultatet?
Anni
jun 12, 2016 -
Kan man bruge maltsirup? Og hvormange flutes kan der ca blive af den portion dej
Lone Kjær
jul 18, 2016 -
Du kan sagtens bruge maltsirup Anni. Og der bliver 2 store flutes af denne opskrift.
Gitte Johansen
aug 21, 2017 -
Hej Lone
Jeg har lige fundet denne skønne opskrift. Jeg skal holde en fest, hvor jeg skal bage seks brød. Jeg kan ikke nå at efterhæve de 5-6 timer du anbefaler. Jeg tænkte om man kunne samle dejen og lade den efterhæve i køleskab og der efter bage brødet?
Lone Kjær
aug 21, 2017 -
Hej Gitte,
Jeg har ikke afprøvet det, men tror godt du kan koldhæve dejen – når den er samlet… Alternativt kan du tilsætte lidt mere gær til selve dejen, og nedsætte efterhævningen, evt. til den halve tid. God fornøjelse.
Kh Lone