Pull apart brød med remonce

De seneste ugers mange helligdage har for mit vedkommende budt på ekstra god tid til bl.a. at bage. Det har resulteret i en del brød, myslibarer, knækbrød og naturligvis også lidt kage.

Et af de brød som jeg er helt vild med lige i øjeblikket, er dette pull apart brød. Det er en god mellemting mellem et brød og en kage, da det består af en gærdej fyldt med æble og sød marcipanremonce. Selve dejen laver jeg på en fordej, som røres sammen dagen før, brødet bages. Det giver en langt bedre smag, og minimere samtidig indholdet af gær. Når dejen har hævet, fyldes den med remonce, og flettes til en rustik kringle. Meningen er så, at man brækker af det bagte brød sådan lidt skødeløst og tilfældigt (heraf pull apart), og serverer det til morgenkaffen.

Nederst i opskriften har jeg lavet nogle trin billeder, som viser fremgangsmåden.

Pull-apart brød med æble, kanel og marcipan
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth

1 stort brød

Fordej:
2 dl vand
5 g gær
200 g fint sigtet speltmel

Dag 1:
Hæld vandet i en skål og opløs gæren hertil. Rør speltmel i væsken, til den ikke længere klumper. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad den stå på køkkenbord ca. 12 timer.

2 dl kærnemælk
1 dl mælk
10 g gær
2 tsk. salt
2 spsk. sukker
1 æg
100 g fint sigtet speltmel
ca. 450 g hvedemel

Fyld:
1 æble
150 g marcipan
100 g blødt smør
1 spsk. sukker
1 spsk. stødt kanel

1 æg til pensling
perlesukker til drys

Dag 2:
Kom fordejen i en skål og tilsæt kærnemælk, mælk, gær, salt, sukker og æg. Rør til gæren er opløst.
Ælt speltmel i dejen og tilsæt dernæst hvedemel lidt ad gangen. Ælt dejen til dejen er sammenhængende, men stadig lidt klistret. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
Skær æblet i kvarte. Fjern kernehus og skær æblet i små tern. Riv marcipanen groft på et rivejern. Rør smør med sukker, kanel, marcipan og æble til en remonce.   
Vælt forsigtigt dejen over på et meldrysset bord og rul den ud til et rektangel på ca. 30 x 40 cm. Fordel remoncen på midten af dejen.

Skær nogle brede strimler på skrå i hver side og flet dem ind over hinanden – gerne lidt skødesløst.

Læg forsigtigt brødet over i et ildfast fad ca. 25 x 30 cm beklædt med bagepapir. Lad brødet hæve ca. 1 time.

 

Tænd ovnen på 180 grader. Pensl brødet med sammenpisket æg og drys med perlesukker. Bag brødet på nederste rille i ca. 40 min. Dæk brødet med stanniol de sidste 10 min. så det ikke bliver branket. Afkøl brødet på en bagerist.

 

Print Friendly