Lagkagehusets kanelgifler

På det seneste har jeg fået utallige forespørgsler på Lagkagehusets kanelgifler. Siden jeg skrev om mit møde med Ole Kristoffersen fra Lagkagehuset har der været stor interesse for bageriets opskrifter. Jeg har tidligere bragt opskriften på Lagkagehusets fantastiske drømmekage og deres lækre speltbrød. Nu er turen så kommet til deres kanelgifler.

Opskriften er lidt lang, og det kan måske godt afskrække nogle. Har man først bagt den et par gange, er den nem nok og fordi resultatet bliver så vellykket, er det værd at bruge kræfter på. Af samme dej, remonce og creme kan man også lave en kanelstang, som er en anden af Lagkagehusets klassikere. Jeg deler dejen i tre, laver kringle af den ene og gifler af resten. Kringlen bliver rigtig smuk, hvis den pyntes med nødder og glasur, mens giflerne skal være uden pynt. Begge dele smager himmelsk, især hvis man har en svaghed for kringle og gærdejslækkerier i det hele taget.

Lagkagehuset - Boligliv - Fotograf Columbus Leth

Lagkagehuset – Boligliv – Fotograf Columbus Leth

Lagkaghusets kanelgifler
Ca. 30 stk.

Dej:
1 ¾ dl vand
35 g gær
35 g sukker
1 tsk. salt
1 tsk. kardemomme
1 æg
35 g smør
ca. 400 g hvedemel

Remonce:
200 g smør
200 g sukker
35 g kanel

Kagecreme:
½ liter mælk
2-3 spsk. majsstivelse
2 æggeblommer
3 spsk. sukker
korn af 1 stang vanilje
sukker til drys

Dej: Kom vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, salt kardemomme og æg. Tilsæt mel og ælt smørret i dejen. Ælt til dejen er blank og smidig. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 min.
Remonce: Rør smør med sukker og kanel til en remonce.
Kagecreme: Rør lidt af mælken med maizena til en jævning.
Kom æggeblommer, sukker, vanilje og resten af mælken i en gryde og kog  langsomt op – rør hele tiden. Tilsæt maizenajævningen lidt efter lidt til en passende konsistens. Kog cremen igennem et par minutter. Det er vigtig at der røres i cremen hele tiden. Drys cremen med lidt sukker og afkøl.
Del dejen i 3 dele. Rul hver del ud til aflange stykker i ca. 30 cm x  15 cm.
Fordel 1/3 af remonce på dejstykkerne  – ikke helt ud til kanten. Kom derefter creme på. Fold forsigtigt siderne ind på den lange led, så de overlapper.
Klap hver stang, så dejen flader lidt ud. Skær hver stang ud i ca. 10 stykker og læg dem på bageplader med papir. Pensl med sammenpisket æg. Stil kanelgiflerne til hævning et lunt sted i ca. 45 min.
Tænd ovnen på 210 grader.
Bag giflerne i 8-10 min. og afkøl på en bagerist. Kanelgiflerne kan fryses.

TIP Vil du lave en kringle, så følg fremgangsmåden frem dejen er langt sammen med remonce og creme. Tag en saks og klip indsnit i dejen på oversiden med 4 cm mellemrum. Læg hvert snit skiftevis over på modsatte side, så fleteffekten opnås. Kringlen pensles med æg og drysses med hasselnøddeflager. Den bages i 15-17 min. ved 210 grader, og pyntes efterfølgende med glasur.

 

Print Friendly