På det seneste har jeg fået utallige forespørgsler på Lagkagehusets kanelgifler. Siden jeg skrev om mit møde med Ole Kristoffersen fra Lagkagehuset har der været stor interesse for bageriets opskrifter. Jeg har tidligere bragt opskriften på Lagkagehusets fantastiske drømmekage og deres lækre speltbrød. Nu er turen så kommet til deres kanelgifler.
Opskriften er lidt lang, og det kan måske godt afskrække nogle. Har man først bagt den et par gange, er den nem nok og fordi resultatet bliver så vellykket, er det værd at bruge kræfter på. Af samme dej, remonce og creme kan man også lave en kanelstang, som er en anden af Lagkagehusets klassikere. Jeg deler dejen i tre, laver kringle af den ene og gifler af resten. Kringlen bliver rigtig smuk, hvis den pyntes med nødder og glasur, mens giflerne skal være uden pynt. Begge dele smager himmelsk, især hvis man har en svaghed for kringle og gærdejslækkerier i det hele taget.

Lagkagehuset – Boligliv – Fotograf Columbus Leth
Lagkaghusets kanelgifler
Ca. 30 stk.
Dej:
1 ¾ dl vand
35 g gær
35 g sukker
1 tsk. salt
1 tsk. kardemomme
1 æg
35 g smør
ca. 400 g hvedemel
Remonce:
200 g smør
200 g sukker
35 g kanel
Kagecreme:
½ liter mælk
2-3 spsk. majsstivelse
2 æggeblommer
3 spsk. sukker
korn af 1 stang vanilje
sukker til drys
Dej: Kom vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, salt kardemomme og æg. Tilsæt mel og ælt smørret i dejen. Ælt til dejen er blank og smidig. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 min.
Remonce: Rør smør med sukker og kanel til en remonce.
Kagecreme: Rør lidt af mælken med maizena til en jævning.
Kom æggeblommer, sukker, vanilje og resten af mælken i en gryde og kog langsomt op – rør hele tiden. Tilsæt maizenajævningen lidt efter lidt til en passende konsistens. Kog cremen igennem et par minutter. Det er vigtig at der røres i cremen hele tiden. Drys cremen med lidt sukker og afkøl.
Del dejen i 3 dele. Rul hver del ud til aflange stykker i ca. 30 cm x 15 cm.
Fordel 1/3 af remonce på dejstykkerne – ikke helt ud til kanten. Kom derefter creme på. Fold forsigtigt siderne ind på den lange led, så de overlapper.
Klap hver stang, så dejen flader lidt ud. Skær hver stang ud i ca. 10 stykker og læg dem på bageplader med papir. Pensl med sammenpisket æg. Stil kanelgiflerne til hævning et lunt sted i ca. 45 min.
Tænd ovnen på 210 grader.
Bag giflerne i 8-10 min. og afkøl på en bagerist. Kanelgiflerne kan fryses.
TIP Vil du lave en kringle, så følg fremgangsmåden frem dejen er langt sammen med remonce og creme. Tag en saks og klip indsnit i dejen på oversiden med 4 cm mellemrum. Læg hvert snit skiftevis over på modsatte side, så fleteffekten opnås. Kringlen pensles med æg og drysses med hasselnøddeflager. Den bages i 15-17 min. ved 210 grader, og pyntes efterfølgende med glasur.
Birgit
aug 31, 2013 -
Det er da nok den dårligste opskrift jeg har prøvet. Det meste af remoncen flyder ud på bagepladen, og “giflerne” ligner noget der er løgn… ha ha ha ha..
Lone Kjær
sep 2, 2013 -
Hej Birgit, Jeg så godt dit billede af de mislykkede gifler på facebook, og de ligende jo slet ikke mine. Hvad skete der lige med remoncen?
Det er super ærgerligt, for de smager fantastisk. Så med mindre du har mod på at prøve igen, må du en tur til Lagkagehuset, for at købe giflerne;-)
Jane
aug 31, 2013 -
Jeg har netop bagt de skønne kanelgifler. De smager fantastisk. Mon ikke du kan lokke opskriften på choko-rug ud af Ole Kristoffersen?
Lone Kjær
sep 2, 2013 -
Jane – Jeg har prøvet at lokke opskriften på choko-rug ud af Ole Kristoffersen, men den ville han ikke af med. Det er en af deres bedstseller og derfor er opskriften blandt deres forretningshemmeligheder – ærligt nok:-)
Jane
sep 2, 2013 -
Det er helt fair, at han ikke vil af med opskriften på en stor succes, men ærgerligt for vi andre :-) Jeg må “nøjes” med at købe dem.
Anne Holmboe
sep 8, 2013 -
Hej Lone
Har opskriften været i Boligliv eller kommer den det?
Venligst
Anne
Lone Kjær
sep 9, 2013 -
Hej Anne,
Opskriften har være bragt i BoligLiv i forbindelse med en historie, jeg lavede om Lagkagehuset. Historien og opskrifterne blev bragt i et bagetillæg som fulgt med BoligLiv i marts måned.
Bedste hilsen
Lone
HSBP
sep 26, 2013 -
Hej Lone. Mit fyld flød også ud, de blev rigtig gode alligevel. Men har du et tip til hvordan jeg holder fyldet inde?
Tænke jeg evt kunne sætte dem tæt på pladen, så bliver det én stor kage? Det er selvfølgelig den nemme løsning :-)
Mange hilsner Heidi
Lone Kjær
sep 30, 2013 -
Hej Heidi,
Fyldet har åbenbart en tendens til at flyde ud, hvis ikke giflerne klappes godt sammen inden de bages.
En løsning kan være at bage giflerne i et stort ovnfast fad, så de bages sammen – lidt a la kanelsnegle. På den måde smelter fyldet lettere sammen med giflerne.
Hvis giflerne afkøles en smule på bagepladen efter de er bagte, vil de ’suge’ noget af det fyld der flyder ud. De bliver naturligvis lidt snaskede – mest i bunden – men de smager virkelig godt:-)