Lige for tiden bliver der spist rigtig mange æbler herhjemme. Vi har to æbletræer i haven. Det ene er med sommeræbler, som ikke er vanvittig interessante, men heldigvis rigtig gode til æblesaft. Det andet er til gengæld et yngre Filipa æbletræ, som vi plantede for år tilbage, og i år oplever vi træets første rigtig høst. Dagligt kan vi hente masser af store, lækre, saftige og meget velsmagende æbler, og derfor bliver der gnasket og spist æbler til stort set alle måltider. Der kommer æbler i brøddejen, i kålsalat, i gryderetten, der steges æbler som tilbehør, der bages kager, min mand presser æbler til saft, og forleden kom jeg æbler i en kartoffelsalat, som vi fik som tilbehør til noget fisk.
Opskriften er nem, og salaten smager fantastisk, især hvis du bruger æbler som er sprøde og saftige, og ikke er fedtet med krydderurterne.
Kartoffelsalat med æbler, kapers og urter
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth
4 personer
800 g vaskede kartofler
2 æbler
1 rødløg
50 g saltede nødder fx mandler, peanuts eller cashewnødder
1 lille bundt purløg, persille eller basilikum
1 bakke karse
2 dl creme fraiche
1 spsk. mayonnaise
1 spsk. sød sennep
salt og peber
Kog kartoflerne i ca. 12 min. til de er lige netop møre. Afkøl kartoflerne.
Skær æblerne i kvarte, fjern kernehus og skær æblerne i tynde både. Skær løget i tynde både. Hak nødderne.
Skyl og hak krydderurterne. Rør creme fraiche med mayonnaise, sød sennep og 2/3 af krydderurterne. Smag til med salt og peber og vend med kartofler. Vend dernæst æbler, løg og nødder i kartoffelsalaten. Drys resten af krydderurterne over kartoffelsalaten før servering.
Anne-Marie Andersen
sep 30, 2013 -
Det er så dejligt med Filipa æbler i haven. Vi plantede et træ da vi flyttede ind for 12 år siden, så det har givet meget i flere år nu. Jeg laver også alt muligt med dem, æblecrumble og æblesmør bliver rigtig godt med dem der falder ned før de er modne. Lavede nogle lækre efterårsboller med æbler og nødder igår.
Kartoffelsalat med æble havde jeg ikke lige tænkt på, tror det skal prøves snart. Og så skal jeg vist også snart prøve noget mere i det salte køkken med dem.
Tak for god inspiration.
Kh.
Anne-Marie
Lone Kjær
okt 1, 2013 -
TAK Anne-Marie fordi du lige mindede mig om æblesmør:-)