Vitello tonnato med oksekød og basilikumsolie

Forleden fandt jeg denne opskrift på en variant af Vitello tonnato blandt mine gemmere, hvilket inspirerede mig til at lave retten for en håndfuld gæster.
Den klassiske udgave af Vitello tonnato består af tynde skiver kold kalvekød serveret med en cremet tunsovs og kapers. Selvom jeg lavede min egen version, så havde jeg næsten glemt, hvor godt det smager, når man forener kød og fisk i samme ret.
Da jeg rigtig godt kan lide en kraftig kødsmag, tvistede jeg klassikeren med en grillet oksefilet i stedet for kalv. Til sidst dryppede jeg en basilikumsolie over både kød og tunsovs, og serverede hele retten med kapers, en tomatsalat og noget brød. Det var super enkelt, virkelig lækkert og den slags mad, som gør mig glad i munden. 

pic25

Vitello tonnato med okse og basilikumsolie
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth

6- 8 personer

1 oksefilet eller culotte ca. 1,6 kg
salt og peber

Tunsauce:
2 dåser afdryppet tun
2 spsk. citronsaft
2 spsk. kapers
1 dl god mayonnaise
1 dl creme fraiche 18%
salt og peber

Basilikumsolie:
1 potte frisk basilikum
1 dl ekstra jomfru olivenolie

Tilbehør:
Kapers
tomater
groft grød

Tænd op i grillen.
Krydr kødet med salt og peber. Når grillen er varm, kommer du kødet på grillen, og steger det til det har en centrumtemperatur 55 grader. Tag kødet af grillen og afkøl.
Kom tunen i en foodprocessor sammen med citronsaft, kapers, mayonnaise og creme fraiche. Kør til en jævn sauce. Skal saucen være mere cremet tilsættes mere mayonnaise. Smag til med salt og peber.
Kom basilikum og olie i en blender og kør til en grøn pure.
Skær kødet i tynde skiver og læg dem på et fad. Top med tunsaucen og dryp med basilikumsolie. Drys lidt kapers over og server med små tomater, en tomatsalat og lidt brød.

Print Friendly