Spring rolls

Hjemme hos os er den ultimative weekendluksus god tid, og det betyder, at vi kræser lidt mere for maden, bager lidt flere brød og kager, og leger mere i køkkenet, end vi når i hverdagen.
I denne weekend, har jeg lovet mine børn, at vi skal lave forårsruller. Ikke fordi det er særlig tidskrævende, men fordi det er en hyggelig syssel, som er nem at være flere om, og fordi vi er vilde med de sprøde hjemmelavede forårsruller.

Til rullerne bruger jeg spring roll pastry, som jeg finder på frost i asiatiske supermarkeder. Så snart dejen er tøet op er den utrolig nem at arbejde med, og knap så skrøbelig som filodej.
Fyldet til rullerne kan varieres afhængig af sæson og humør. I de her ruller har jeg en blanding af hakket lammekød, grøntsager og krydderier – en kombination som dufter og smager så fantastisk, at rullerne virkelig er svære at modstå.

Forårsrullerne kan serveres som en selvstændig ret med en sprød salat til. Jeg synes, de gør sig rigtig godt, som en lækker weekendsnack i stedet for en forret. Vi voksne kan godt lide at dyppe rullerne i en spicy dip med masser af krydderurter, mens børnene foretrækker sød chilisauce.

Når du først er i gang med at lave forråsruller, så lav rigeligt. Rullerne kan nemlig fryses inden de friteres / steges, og det er luksus på en travl og træt hverdag, at kunne forkæle familien med hjemmelavede forårsruller. Kan du ikke få spring roll pastry så brug filodej i stedet.

Foraarsruller

Forårsruller med lam
Af Lone Kjær Foto Tia Borgsmidt

Til 12 forårsruller

¼ lille kålshoved
1 peberfrugt
2 gulerødder
1 løg
2 spsk. olie til stegning
300 g hakket lakkekød
1 spsk. stødt karry
2 fed hvidløg
2 spsk. frisk revet ingefær
salt og peber
sambal oelek

ca. 12 stykker spring roll pastry
vindruekerneolie til stegning
lidt frisk mynte

Krydderurtedip:
1 bundt frisk koriander
1 bundt bredbladet persille
1 rød chili
2 fed hvidløg
2 tsk. stødt spidskommen
reven skal og saft af 1 ubehandlet citron
25 g mandler
½ dl olivenolie
salt og peber

Fjern de yderst blade og stokken fra kålen og snit kålen fint. Halver peberfrugter, fjern frøstole og skær peberfrugterne i små tern. Skræl gulerødderne og riv dem på den grove side af et rivejern. Hak løgene og pres hvidløgene.
Varm olien i en wok ved god varme og svits løgene sammen med kød og karry til det får farve. Tilsæt alle grønsagerne, hvidløg og ingefær. Lad det hele stege ved jævn varme i 10-15 min. Smag til med salt og peber og evt. sambal oelek.

Fold en forårsrulle ad gangen. Læg et stykke spring roll pastry på et skærebræt, så det ligger med den ene spids ned mod dig selv. Kom 3 spsk. fyld i midten fra hjørne til hjørne og fold dejen sammen. Det gøres bedst ved at rulle den nederste spids af dejen op omkring fyldet. Fold derefter de yderste spidser (siderne) ind mod midten, så enderne lukkes. Rul derefter dejen sammen, som til en roulade. Pensl den øverste spids med lidt olie og saml enderne. Gentag indtil alt fyldet er brugt op.

Fyld vindruekerneolie i en høj stegepande til det er ca. 2 ½ cm op af kanten. Steg forårsrullerne ved god varme, til de er sprøde på alle sider.

Kom koriander og persille i en blender med hakket chili, presset hvidløg, spidskommen, citronskal og saft, mandler og olie. Blend til en sauce / dip og smag til med salt og peber.

Anret forårsrullerne på et fad med frisk mynte og server med krydderurtedip.

Print Friendly