Familiens bedste fødselsdagsboller

Selv om vi hverken har fødselsdag i familien eller noget andet vi skal fejre, så har jeg lovet mine børn, at jeg i løbet af denne weekend vil bage de her lækre fødselsdagshvedeboller. Det er nemlig meget sjældent, at jeg bager helt ’hvidt’ brød uden nogen former for fuldkorn eller kerner, så derfor er der ekstra stor jubel og begejstring, når jeg en sjælden gang gør en undtagelse.

Fødselsdagsboller skal være luftige, saftige og lette med en dejlig smag af barndomsminder og tider, hvor ingen bekymrede sig, om hvorvidt ’hvidt’ brød var sundt eller ej. Sådan smager disse fødselsdagsboller… og det er også selv om jeg kun bruger en lille mængde smør. Tricket er til gengæld dansk vand, en hel pakke gær og en tilpas mængde mel, som gør dejen smidig uden at bollerne bliver for tørre. Glem endelig ikke kardemomme. Det er et fantastisk bagekrydderi, som giver bollerne endnu mere smag.

God weekend, og god fornøjelse med bageriet!

foedselsdagsboller

Fødselsdagsboller
Af Lone Kjær Foto Tia Borgsmidt

Ca. 15 stk.

2 dl mælk
50 g smør
1 ½ dl danskvand
50 g gær
2 æg
1 spsk. sukker
1 tsk. salt
2 tsk. kardemomme
ca. 700 g hvedemel
50 g smeltet smør til pensling

Lun mælken og smelt smørret heri. Hæld væsken i en skål sammen med danskvand og opløs gæren heri. Tilsæt æg, sukker, salt og kardemomme. Ælt hvedemel i væsken lidt ad gangen, og ælt til dejen er glat og smidig. Dejen må endelig ikke blive for tør af mel.

Del dejen i 15 lige store dele og tril til boller. Læg bollerne på to bageplader med bagepapir og lad dem hæve 1 time.
Tænd ovnen på 200 grader. Pensl bollerne med smeltet smør og bag dem i 12-15 min.

TIP I stedet for smeltet smør kan bollerne pensles med sammenpisket æg, for en mere blank overflade.

Print Friendly