Selv om vi hverken har fødselsdag i familien eller noget andet vi skal fejre, så har jeg lovet mine børn, at jeg i løbet af denne weekend vil bage de her lækre fødselsdagshvedeboller. Det er nemlig meget sjældent, at jeg bager helt ’hvidt’ brød uden nogen former for fuldkorn eller kerner, så derfor er der ekstra stor jubel og begejstring, når jeg en sjælden gang gør en undtagelse.
Fødselsdagsboller skal være luftige, saftige og lette med en dejlig smag af barndomsminder og tider, hvor ingen bekymrede sig, om hvorvidt ’hvidt’ brød var sundt eller ej. Sådan smager disse fødselsdagsboller… og det er også selv om jeg kun bruger en lille mængde smør. Tricket er til gengæld dansk vand, en hel pakke gær og en tilpas mængde mel, som gør dejen smidig uden at bollerne bliver for tørre. Glem endelig ikke kardemomme. Det er et fantastisk bagekrydderi, som giver bollerne endnu mere smag.
God weekend, og god fornøjelse med bageriet!
Fødselsdagsboller
Af Lone Kjær Foto Tia Borgsmidt
Ca. 15 stk.
2 dl mælk
50 g smør
1 ½ dl danskvand
50 g gær
2 æg
1 spsk. sukker
1 tsk. salt
2 tsk. kardemomme
ca. 700 g hvedemel
50 g smeltet smør til pensling
Lun mælken og smelt smørret heri. Hæld væsken i en skål sammen med danskvand og opløs gæren heri. Tilsæt æg, sukker, salt og kardemomme. Ælt hvedemel i væsken lidt ad gangen, og ælt til dejen er glat og smidig. Dejen må endelig ikke blive for tør af mel.
Del dejen i 15 lige store dele og tril til boller. Læg bollerne på to bageplader med bagepapir og lad dem hæve 1 time.
Tænd ovnen på 200 grader. Pensl bollerne med smeltet smør og bag dem i 12-15 min.
TIP I stedet for smeltet smør kan bollerne pensles med sammenpisket æg, for en mere blank overflade.
Cecilia
apr 4, 2014 -
Tak for den inspiration, du altid giver!
Et opklarende, måske kemisk spørgsmål: Hvilken effekt har danskvand på bolledejen? Gør det den blødere/saftigere?
Mange hilsener
Cecilia
Lone Kjær
apr 7, 2014 -
Tak Cecilia,
Dansk vand er med til at give bollerne en lethed som man ellers ikke får hvis man bare bruger vand eller kun mælk.
Camilla
apr 5, 2014 -
sikke en lækker opskrift! Jeg skiftede halvdelen af melet ud med fuldkornsspeltmel, da jeg ikke havde nok hvedemel og så proppede jeg en god håndfuld callebaut 70 % chokoladeknapper, og resultatet blev vanvittigt godt. så det kan altså også godt anbefales, hvis man ligesom jeg er tosset med chokoladeboller ;)
Lone Kjær
apr 7, 2014 -
Lyder dejligt Camilla… Elsker også chokoladeboller:-)
Grith
apr 5, 2014 -
Hej Lone.
Det med dansk vand vil jeg tage til mig og kardemomme, det er også et krydderi jeg holder meget af.
Synes jeg har gode opskrifter på boller, men skal da helt bestemt prøve dine en dag.
Børnebørnene vil helt sikkert elske dem.
Hilsen Grith
Lone Kjær
apr 7, 2014 -
Grith… du skal prøve denne opskrift. Den er nem og bollerne bliver virkelig lækre og luftige. Daggamle kommer de en tur på brødristeren, og børnene er stadig begejstrede:-)
Nicklas
aug 22, 2014 -
Hej Lone :-) lyder som en super opskrift. Tror du det muligt at bruge kamutmel stedet for hvedemel ? :-)
Lone Kjær
aug 28, 2014 -
Hej Nicklas,
Beklager mit noget sene svar:-)
Du kan godt erstatte ca. halvdelen af melet med kamutmel. Jeg vil anbefale, at du prøver dig lidt frem. Det er vigtigt at dejen ikke bliver for tung af mel, men stadig bevare letheden. Du skal nok regne med at bruge lidt mindre mel end angive i opskriften, når du også anvender kamutmel.
Skriv gerne tilbage og fortæl, hvordan resultatet bliver. God bagelyst:-)