For efterhånden længe siden skrev jeg et blogindlæg om et interview, jeg havde lavet med bager Ole Kristoffersen fra Lagkagehuset. I den forbindelse bragte jeg flere af Lagkagehusets opskrifter, og siden har jeg modtaget adskillige mails med forespørgsler på deres populære rugbrødsboller med chokolade. Desværre har jeg fået fortalt at lige netop den opskrift er en forretningshemmelighed – hvilket er forståeligt nok – så derfor har jeg forsøgt at lave en opskrift selv.
Dejen laves på hvidtøl og indeholder både rugkerner og forskellige slags frø, som blødgøres af den lange hævetid, så bollerne får den karakteristiske konsistens. Rugbrødsbollerne ligner Lagkagehusets både i udseende og i smag, og de er geniale på morgenbordet og som eftermiddagssnack, hvor de forener det sunde med det søde.
Rugbrødsboller med chokolade
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth
18-20 stk.
1 mørk hvidtøl (33 cl) eller vand
10 g gær
100 g knækkede rugkerner
50 g hørfrø
50 g solsikkefrø
50 g græskarkerner
2 spsk. honning eller sirup
1 spsk. kakao
1 tsk. salt
125 g rugmel
125 g hvedemel
150 g mørk chokolade
Pynt:
100 g mandelsplitter
Hæld øl i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen godt igennem.
Hak chokoladen groft og vend i dejen. Dæk skålen med film og stil den koldt 8-24 timer.
Sæt dejskålen ved stuetemperatur 1 times tid.
Hak mandelsplitterne og bred dem ud på skærebræt.
Form dejen til boller á ca. 50 g med to skeer og vend dem rundt i mandlerne med et par gafler. Sæt bollerne på to bageplader med bagepapir. Lad dem efterhæve tildækket 30-45 min.
Sæt pladerne i ovnen ved 250 varmluft. Skru ned til 180 grader og bag bollerne 18-20 min.
Lad bollerne afkøle på en rist, men pak dem mens de endnu er lune, hvis de skal fryses.
Grith
apr 12, 2014 -
Hej Lone.
Sikke en spændende sammen sætning, tak for opskriften og rigtig god påske.
Hilsen Grith
Lone Kjær
apr 14, 2014 -
Kombinationen minder lidt om en pålægschokolademad… på den rigtig gode måde:-) God påske til dig.
Kh Lone
Marianne
jul 2, 2014 -
Hej Lone
Tak for en skøn blog. Hvordan bliver bollerne hvis man laver dejen og bager bollerne dagen før? Jeg skal nemlig bruge dem tidligt om morgenen.
På forhånd tak for var.
Marianne
Lone Kjær
jul 3, 2014 -
Mange tak Marianne… du kan sagtens bage bollerne dagen før. Afkøl og opbevar dem i en tætsluttende pose, og lun dem gerne før de serveres. Så er de som nybagte. God fornøjelse:-)
Majbrit
mar 23, 2016 -
Hej Lone
Har du et link til det omtalte interview? Jeg vil gerne se opskrifter fra lagkagehuset. Jeg håber at gulerodskage er i blandt :)
De bedste hilsner fra Majbrit
Lone Kjær
mar 24, 2016 -
Hej Majbrit,
Det har jeg desværre ikke… og jeg har heller ikke opskriften på gulerodskagen. Ærgerligt nok.
God påske!
Dorte
nov 1, 2017 -
Superlækre chokorug ( som de vist hedder ved lagkagehuset) 😀
De bliver absolut skrevet ind i opskriftsbogen.
Tusind tak.
PS….de smager,helt klart, bedst med hvidtøl
Lone Kjær
feb 22, 2018 -
Tusind tak Dorte.