De sidste par måneder har jeg arbejdet en del på magasinet Sæson for at inspirere og hjælpe danskerne til at spise mere frugt og grønt. 70% af os får faktisk for lidt af det grønne og udfordringen er størst hos de travle børnefamilier. Derfor fokuserer gratismagasinet Sæson nu endnu mere på hverdagen, så alle opskrifter, artikler og øvrige indhold primært henvender sig til børnefamilier.
Jeg elsker at arbejde indenfor snævre rammer, og trives rigtig godt med at inspirere til mere grønt i det daglige. En af mine favoritopskrifter i det nye Sæson er lasagnen med de nye legekammerater. Lasagne som sådan er der ikke noget nyt i, bortset fra at jeg skruer ned for kødet og op for grøntsagerne og dermed også smagen. Kammeraterne er tre slags tilbehør, som gør det sjovere at spise endnu mere grønt.
Lasagne med nye legekammerater
Af Lone Kjær Foto Anders Schønnemann
4 personer
Kødsauce
1 løg
1 rød chili
2 gulerødder
250 g champignon
2 spsk. olivenolie
2 fed hvidløg
50 g bacon
300 g hakket oksekød
1 spsk. oregano
1 tsk. timian
1 tsk. rosmarin
2 spsk. tomatpure
1 dl bouillon
1 spsk. balsamicoeddike
salt og peber
1 pose frossen helbladet spinat, 450 g
Bechamelsauce
6 dl mælk
2 spsk. hvedemel
1/2 tsk. stødt muskatnød
100 g mozarella
salt og peber
500 g tomater
200 g fuldkornslasagneplader
75 g reven mozarella
Pil og hak løget. Flæk chilien, skrab kernerne ud og hak chilien fint. Skær gulerødder i små tern. Rens champignon og skær i skiver.
Varm halvdelen af olien i en gryde og svits løg, presset hvidløg, chili, gulerødder og champignon uden at det tager farve. Tilsæt bacon og steg et øjeblik. Tag grøntsagerne af varmen.
Varm resten af olie og brun kødet godt. Tilsæt grøntsager, krydderier, tomatpure, bouillon og eddike og rør i saucen. Lad saucen simre ved svag varme uden låg i ca. 10 min. Smag saucen til med salt og peber.
Optø spinaten, og vrid den fri for vand. Vend spinaten i kødsaucen.
Varm 5 dl mælk i en gryde. Ryst resten af mælken med hvedemel til en jævning. Rør jævningen i mælken under omrøring og kog saucen i ca. 2 min. Tilsæt muskatnød og mozarellaost og smag saucen til med salt og peber.
Læg lagvis pastaplader, kødsauce, bechamel og tomater skåret i skiver i et smurt ovnfast fad. Gentag og slut med et lag tomater. Drys med reven parmesanost.
Bag lasagnen i ovnen ved 200 grader varmeluft i ca. 25 min. til lasagnen er gylden.
3 x grønt tilbehør
4 personer
Tomatsalsa
500 g cherry- eller cocktailtomater
1 lille løg
1 agurk
1 peberfrugt
1 grøn chili
1 potte frisk basilikum
1-2 fed hvidløg
salt og peber
Skær tomaterne i kvarte, eller hak dem afhængig af størrelsen. Hak løget fint. Skær agurken i små fine tern. Snit peberfrugten.
Flæk chilien, skrab kernerne ud og hak chilien fint. Hak basilikum fint. Vend tomater med løg, agurk, peberfrugt, chili, basilikum og presset hvidløg. Smag salsaen til med salt og peber.
TIP Løg kan undlades for en mildere smag. Alternativt kan du bruge rødløg eller salatløg.
Karrystegte gulerødder med sesam
6 gulerødder
½ rød chili
½ spsk. olivenolie
1 tsk. karry
1 tsk. spidskommen
salt og friskkværnet peber
1 spsk. sorte sesamfrø
Skær gulerødder i små tern. Flæk chilien, skrab kernerne ud og hak chilien fint. Varm olien på en pande og rist gulerødder med chili, presset hvidløg, karry og spidskommen til de er møre. Ryst panden lidt undervejs. Smag gulerødderne til med salt og peber og drys sesamfrø over.
TIP Bruger du almindelig sesamfrø ristes de på en tør panden inden de vendes med gulerødderne.
Agurkespaghetti
2 agurker
1 bundt dild
3 spsk. saltede peanuts.
Skær agurken i strimler som ligner spaghetti. Alternativt skæres de ud som bredbåndet pasta med en tyndskræller. Hak dild og peanuts og vend med agurker.
TIP I stedet for dild kan du bruge persille. Agurkespaghetti kan også tilsættes lidt smuldret fetaost.
Jette Jørgensen
maj 5, 2014 -
Hej Lone.
Tak for dejlige opskrifter, som jeg har prøvet flere af.
Da jeg nylig er sat i maravan behandling(Blodfortyndende med.) vil jeg ønske du lavede opskrifter f.eks lasagne med grønt, hvor der ikke er så meget K vitamin, som der jo er i de grønne grøntsager.
Trænger til lidt fornyelse i kosten.
På forhånd tak hilsen Jette
Lone Kjær
maj 6, 2014 -
Tak Jette. Det må være svært at spise varieret grønt, når man samtidig skal gå uden om de grove grønne grøntsager. Du kan sagtens lave lasagnen, men så undlade spinaten i bechamelsaucen. Tilsæt evt. nogle peberfrugter i stedet. God fornøjelse.
Kh Lone
Mette Krone
maj 7, 2014 -
Hej Lone.
Jeg lavede denne lasagne i går og jeg har aldrig fået så meget ros for en lasagne før! Både af min kæreste og vores drenge på 3 år. Jeg har forsøgt mig med mange forskellige varianter! Dog tilføjede jeg squash skåret i små strimler og så brugte jeg en færdig mornay sauce (hurtig løsning!) i stedet for at lave en bechamel selv.
Tak for inspiration!
Lone Kjær
maj 8, 2014 -
Tusind tak Mette. Det er virkelig dejligt at høre – man kan aldrig få for meget ros for sin mad – og god ide med squash:-)
Laura R
maj 9, 2014 -
Uhm skønne legekammerater. Skal helt klart prøve agurkerne.
Kh. Laura
Lone Kjær
maj 12, 2014 -
Tak Laura… du bør også prøve de karrystegte gulerødder. De er så lækre, at de nemt kan spises som en snack.
Kh Lone