Lasagne med nye legekammerater

De sidste par måneder har jeg arbejdet en del på magasinet Sæson for at inspirere og hjælpe danskerne til at spise mere frugt og grønt. 70% af os får faktisk for lidt af det grønne og udfordringen er størst hos de travle børnefamilier. Derfor fokuserer gratismagasinet Sæson nu endnu mere på hverdagen, så alle opskrifter, artikler og øvrige indhold primært henvender sig til børnefamilier.

Jeg elsker at arbejde indenfor snævre rammer, og trives rigtig godt med at inspirere til mere grønt i det daglige. En af mine favoritopskrifter i det nye Sæson er lasagnen med de nye legekammerater. Lasagne som sådan er der ikke noget nyt i, bortset fra at jeg skruer ned for kødet og op for grøntsagerne og dermed også smagen. Kammeraterne er tre slags tilbehør, som gør det sjovere at spise endnu mere grønt.

05 Livretter

Lasagne med nye legekammerater
Af Lone Kjær Foto Anders Schønnemann 

4 personer

Kødsauce
1 løg
1 rød chili
2 gulerødder
250 g champignon
2 spsk. olivenolie
2 fed hvidløg
50 g bacon
300 g hakket oksekød
1 spsk. oregano
1 tsk. timian
1 tsk. rosmarin
2 spsk. tomatpure
1 dl bouillon
1 spsk. balsamicoeddike
salt og peber
1 pose frossen helbladet spinat, 450 g

Bechamelsauce
6 dl mælk
2 spsk. hvedemel
1/2 tsk. stødt muskatnød
100 g mozarella
salt og peber

500 g tomater
200 g fuldkornslasagneplader
75 g reven mozarella

Pil og hak løget. Flæk chilien, skrab kernerne ud og hak chilien fint. Skær gulerødder i små tern. Rens champignon og skær i skiver.
Varm halvdelen af olien i en gryde og svits løg, presset hvidløg, chili, gulerødder og champignon uden at det tager farve. Tilsæt bacon og steg et øjeblik. Tag grøntsagerne af varmen.
Varm resten af olie og brun kødet godt. Tilsæt grøntsager, krydderier, tomatpure, bouillon og eddike og rør i saucen. Lad saucen simre ved svag varme uden låg i ca. 10 min. Smag saucen til med salt og peber.
Optø spinaten, og vrid den fri for vand. Vend spinaten i kødsaucen.
Varm 5 dl mælk i en gryde. Ryst resten af mælken med hvedemel til en jævning. Rør jævningen i mælken under omrøring og kog saucen i ca. 2 min. Tilsæt muskatnød og mozarellaost og smag saucen til med salt og peber.
Læg lagvis pastaplader, kødsauce, bechamel og tomater skåret i skiver i et smurt ovnfast fad. Gentag og slut med et lag tomater. Drys med reven parmesanost.
Bag lasagnen i ovnen ved 200 grader varmeluft i ca. 25 min. til lasagnen er gylden.

3 x grønt tilbehør
4 personer

Tomatsalsa
500 g cherry- eller cocktailtomater
1 lille løg
1 agurk
1 peberfrugt
1 grøn chili
1 potte frisk basilikum
1-2 fed hvidløg
salt og peber

Skær tomaterne i kvarte, eller hak dem afhængig af størrelsen. Hak løget fint. Skær agurken i små fine tern. Snit peberfrugten.
Flæk chilien, skrab kernerne ud og hak chilien fint. Hak basilikum fint. Vend tomater med løg, agurk, peberfrugt, chili, basilikum og presset hvidløg. Smag salsaen til med salt og peber.

TIP Løg kan undlades for en mildere smag. Alternativt kan du bruge rødløg eller salatløg.

Karrystegte gulerødder med sesam
6 gulerødder
½ rød chili
½ spsk. olivenolie
1 tsk. karry
1 tsk. spidskommen
salt og friskkværnet peber
1 spsk. sorte sesamfrø

Skær gulerødder i små tern. Flæk chilien, skrab kernerne ud og hak chilien fint. Varm olien på en pande og rist gulerødder med chili, presset hvidløg, karry og spidskommen til de er møre. Ryst panden lidt undervejs. Smag gulerødderne til med salt og peber og drys sesamfrø over.

TIP Bruger du almindelig sesamfrø ristes de på en tør panden inden de vendes med gulerødderne.

Agurkespaghetti
2 agurker
1 bundt dild
3 spsk. saltede peanuts.

Skær agurken i strimler som ligner spaghetti. Alternativt skæres de ud som bredbåndet pasta med en tyndskræller. Hak dild og peanuts og vend med agurker.

TIP I stedet for dild kan du bruge persille. Agurkespaghetti kan også tilsættes lidt smuldret fetaost.

 

Print Friendly