Efter en dejlig lang og meget varm sommer er hverdagen så småt skudt i gang igen. Det har været nogle fuldstændig fantastiske uger med godt vejr, grillfester, gæster, bade, smage og sommersjov i lange baner.
Mindre sjovt er de tekniske udfordringer jeg i løbet af sommeren har haft med min blog. Det har blandt andet betydet at nogle af jer ved en fejl modtog en testmail i nat, hvilket jeg naturligvis beklager meget. Heldigvis fungere bloggen og hjemmesiden nu fint igen.
Forleden kom den første regn i flere uger, og herhjemme tog det os ikke mange minutter at lave lidt indendørshygge. Karl August havde bestemte, at vi skulle bage gulerodsboller, og eftersom jeg havde en fordej stående faldt valget på denne opskrift.
Hvis du nu ikke lige er typen, der har fordej stående på køkkenbordet, så skal den røres sammen dagen før, du vil bage. Det kræver lidt planlægning, men bollerne bliver til gengæld sprøde med den eftertragtede lækre krumme og gode smag, som man opnår når man bager med en fordej og ælter dejen rigtig længe.
Geniale gulerodsboller
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth
Ca. 12 stk.
Fordej:
2 dl vand
10 g gær
1 spsk. salt
1 spsk. flydende honning
100 g groft speltmel
2 dl vand
200 g groft revne gulerødder
100 g groft speltmel
350 g sigtemel
lidt olivenolie
Dag 1:
Hæld vandet i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt salt, honning og rør speltmel i til fordejen er uden klumper. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad den stå på køkkenbordet et døgn.
Dag 2:
Rør fordej og vand sammen i en stor skål. Tilsæt revne gulerødder og speltmel og ælt sigtemel i dejen lidt ad gangen. Ælt dejen godt og længe ca. 10 min. på en røremaskine. Lad den hæve tildækket 1-2 timer.
Slå dejen ud på et meldrysset bord. Del den i 12 skødesløse stykker og form så godt du kan til boller. Læg bollerne side om side i en bageplade med bagepapir og lad dem hæve ca. 15 min.
Tænd ovnen på 225 grader.
Dryp lidt olivenolie over bollerne og bag dem i ca. 20 min. til de er gyldne og gennembagte.
EVA
aug 11, 2014 -
Hej Lone: Vil lige sige Dig tak for den skønne opskrift på dine ” geniale” gulerodsboller, for det er de. Min mand og jeg har lige spist en her til efter m kaffen, og han kunne næsten ikke vente, hvor er de bare lækre. jeg havde ikke sigtemel, men brugte alm. h. mel. Kan du sige mig hvad det er som gør skorpen så dejlig sprød og et dejlig knæk er der i den ?. mvh Eva
Lone Kjær
aug 14, 2014 -
Tusind tak Eva. Skorpen bliver bl.a. sprød fordi dejen laves med fordej, og er uden fedtstof. Når overfladen så pensles med olie eller vand og bages ved høje temperatur opnår man den sprøde overflade:-)