Hjemmebagt morgenbrød

I øjeblikket ligger jeg vandret, for jeg er i fuld gang med en masse spændende arbejdsopgaver, og om en uge skal min datter konfirmeres, så tiden er lidt knap.
Alligevel gav jeg mig tid til at bage de her sprøde fuldkornsboller i morges, da jeg synes, det var længe siden, jeg havde haft fingrene i dejen. Jeg holder rigtig meget af at bage og slapper af, når køkkenet flyder med mel, røremaskinen kører og det dufter af hjemmebag.

Dejen til bollerne røres dagen før, da den koldhæves og jeg bruger gerne en blanding af forskellige flager. Du kan enten købe en færdigblanding, som nok er den billigste løsning, med mindre du har køkkenskuffen fyldt med grovvalsede havregryn, speltflager, rugflager, byg og den slags.
Bollerne indeholder masser af fuldkorn og er et lækkert stykke hjemmebagt morgenbrød… hvis man altså ikke er kulhydratforskrækket. God søndag.

Fjolleboller 02

Koldhævede morgenboller
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth

ca. 12 stk.

10 g gær
½ liter vand
1 spsk. honning eller sirup
100 g 3- eller 5 korns-flager
150 g rugmel eller fuldkornsmel
350 g hvedemel
2 tsk. groft salt

Pynt:
150 g flager
2-3 spsk. nigellafrø, hørfrø eller blå birkes

Dag 1
Rør gæren ud i koldt vand og tilsæt honning eller sirup, flager og rugmel eller fuldkornsmel. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen (hold lidt tilbage) og ælt dejen godt igennem 8-10 minutter. Tilsæt evt. det sidste mel om nødvendigt og ælt saltet i dejen. Lad dejen hæve tildækket et koldt sted eller i køleskabet 12-16 timer.

Dag 2
Bland flager og frø i en dyb tallerken. Form dejen til boller med en ske dyppet i koldt vand, tril dem i flager og læg dem på en stykke bagepapir. Lad dem hæve tildækket 30 minutter.
Tænd ovnen på 225 grader og lad en bageplade blive godt varme inden i ovnen. Når ovnen er varm løftes boller og bagepapir forsigtigt over på bagepladen og bollerne bages i ca. 15 minutter. Afkøl bollerne på en rist.

Print Friendly