Spicy stikkelsbærkompot

For et par måneder siden, inden det blev rigtig sommer og bærsæson, lavede jeg en virkelig lækker stikkelsbærkompot med chili og ingefær til mine sider i Bo Bedre.
Eftersom det kan være lidt af en udfordring at få friske bær, når man arbejder forskudt af sæsonen, måtte jeg ty til en pose frosne stikkelsbær, men det ændrede ikke på resultatet. Kompotten serverede jeg til en stegt sild og lidt perlebyg – en kombination hvor stikkelsbærrenes syre matcher den fede fisk til perfektion.

Da jeg har et eller andet med stikkelsbær og synes de fortjener mere opmærksomhed, lavede jeg kompotten igen her forleden aften – denne gang med friske bær. Silden blev erstattet af en stegt makrel, mens tilbehøret var det samme, og det var mindst lige så godt.
Resten af kompotten blev spist dagen efter til lidt ost. Begge dele kan anbefales, så lav gerne dobbelt portion.

04 Sild med stikkelsbærkompot

Byg med stegte sild og spicy stikkelbærkompot
Af Lone Kjær Foto Anders Schønnemann

 4 personer

Stikkelsbærkompot
250 g stikkelsbær
1 rød chili
1 spsk. friskrevet ingefær
50 g sukker

2 dl perlebyg
2 æbler
1 bakke spæde salater

8 sildefileter
100 g rugmel
salt og peber
50 g smør til stegning

Skyl og nip stikkelsbærrene. Flæk chilien og skrab kernerne ud. Kom stikkelsbær, chili, friskrevet ingefær og sukker i en gryde og kog ved svag varme i ca. 10 min. til en kompot og afkøl.

Skyl og kog perlebyg som angivet på emballagen og afdryp. Skær æblerne i kvarte, fjern kernehus og skær æblerne i både. Skyl og slyng salaten. Vend byg med æbler og salat og anret på tallerkener.

Klip finnerne af sildene og rids sildene let med en skarp kniv på skindsiden. Vend sildene i rugmel tilsat salt og peber.
Smelt smørret på en pande og steg sildene i smør i 4-5 min. på hver sider, til de er gyldne. Server på salat af byg og dryp stikkelsbærkompot over.

 

Print Friendly