Morgenstykker med birkes

Hvis du har planer om at forkæle familien med lidt hjemmebag i den kommende weekend, så kan jeg anbefale at gå i køkkenet, og lave de her lækre koldhævede morgenstykker med birkes.

Jeg elsker brød, og selvom det er meget oppe i tiden at undgå de kulhydrater, som følger med den nydelse, så kunne jeg aldrig drømme om at droppe brødet. Så hellere spise lidt mindre. Til gengæld kan jeg godt finde på at droppe det dyre bagerbrød til fordel for duften og smagen af hjemmebag.

Rigtig god weekend.

Rundstykker_med_fuldkorn_og_birkes


Morgenstykker med birkes
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth

ca. 12 stk.

6 dl koldt vand
10 g gær
1 spsk groft salt
1 spsk mørk sirup
100 g fuldkornsmel fx groft speltmel, kamutmel eller grahamsmel
300 g durummel
ca. 400 g hvedemel
2 spsk olivenolie
1 æg til pensling
blå og hvide birkes til pynt

Dag 1:
Hæld vandet i en stor skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt og sirup. Rør først fuldkornsmel og dernæst durummel i væsken. Rør derefter hvedemel i dejen lidt ad gangen. Rør dejen længe ca. 10 min. på en røremaskine. Alternativt bruger du alle dine kræfter og træner overarme.
Dryp dejen med olie og stil den tildækket til hævning i køleskabet til næste dag.

Dag 2
Slå dejen ned på et meldrysset bord uden at røre for meget i den. Del den skødesløst og så godt du kan til ca. 12 boller. Fordel bollerne på to bageplader med bagepapir og lad dem efterhæve ca. 30 min
Tænd ovnen på 225 grader.
Pensl bollerne med sammenpisket æg, og drys med birkes. Bag bollerne i ca. 15 min. Afkøl  på en bagerist.

Print Friendly