Selvom der er en lille måned til jul, kan man sagtens drømme om hvilke småkager, der skal fyldes i kagedåserne. Blandt mine børns favoritter er de hjemmebagte pebernødder, der slet ikke tåler sammenligning med dem, man køber.
Opskriften stammer oprindeligt fra Ole Kristoffersen fra Lagkagehuset, og selvom der bliver rigtig mange – ca. 250 stk. – så lav hele portionen, for pebernødderne er små, og de bliver hurtigt spist. Dejen er meget nem at lave, den er velkrydret, og fordi der skal trilles en del, kan små børnehænder sagtens hjælpe til. Nogle af pebernødderne pakker jeg i små cellofanposer, så har jeg en sød værtindegave til julens mange sammenkomster. Resten opbevares naturligvis i en kagedåse. Fordi pebernødderne bliver bløde, hvis de opbevares i cellofan i flere dage, skal de først pakkes lige før, de skal gives væk.
Pebernødder a la lagkagehuset
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth
Ca. 250 stk.
250 g smør
250 g sukker
1 dl piskefløde
500 g hvedemel
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt kanel
1 tsk hvid peber
1 tsk kardemomme
1 tsk bagepulver
1 tsk natron
Tænd ovnen på 200 grader.
Pisk smør og sukker med en elpisker til sukkeret er pisket ud. Tilsæt fløde og pisk ved laveste hastighed.
Bland hvedemel med krydderier, bagepulver og natron og rør i dejen, til den er nogenlunde fast. Ælt dejen sammen med hænderne.
Del dejen i mindre stykker. Tril dejstykkerne til pølser på tykkelse med en lillefinger.
Skær dejen i små stykker ca. 1 cm. Tryk nogle af dem let flade i toppen. Tril andre.
Sæt pebernødderne på en bageplade med bagepapir og bag dem i 7-8 min. til de er gyldne. Afkøl pebernødderne før de kommes i en kagedåse.
Heidi
nov 27, 2012 -
Hej Lone. Fantastisk. Har lige kigget efter en opskrift på pebernødder på din side. Min datter og jeg laver altid pebernødder til jul. Tak og kh Heidi
Lone Kjær
nov 27, 2012 -
Hej Heidi,
I bliver nød til at prøve denne opskrift i år. Det er de bedste pebernødder, man kan ønske sig til jul.
Bedste hilsner
Lone
Heidi
nov 27, 2012 -
Vi prøver dem på lørdag, jeg skal nok lade dig vide hvad vi syntes, men opskriften ser rigtig god ud :-)
Pernille
nov 27, 2012 -
En skam den slags ting ikke hører under frugt og grønt kategorien :O)
KH P
Lone Kjær
nov 28, 2012 -
Ja, det er godt nok en skam Pernille.
Jeg må se, om jeg kan trylle lidt mere grønt og frugt ind i julebagningen næste år.
Bedst hilsner
Lone
Tilde
nov 27, 2012 -
Hej Lone
De lyder rigtig lækre og jeg vil bestemt prøve at bage dem! Dog vil jeg høre om man kan erstatte den hvide peber med sort peber eller anden krydderi der minder i smag? jeg har en mor og en søster der har meget imod bare den mindste antydning af hvid peber (som jeg ikke forstår:) – og det er bl.a. dem jeg bager til!
Tak for en hyggelig madblog!
Venlig hilsen Tilde
Lone Kjær
nov 28, 2012 -
Hej Tilde,
Jeg har ikke prøvet at erstatte hvid peber med sort peber, men hvis du gør det, vil jeg meget gerne høre, hvordan de smager.
Jeg synes, du skal bage pebernødderne med hvid peber, som angivet i opskriften, og krydse fingre for, at din mor og søster bliver så begejstret – og taknemmelig – når de smager dine hjemmebagte, velkrydrede pebernødder.
Rigtig god fornøjelse.
Bedste hilsner
Lone
Louises lakridser
nov 27, 2012 -
Lone, jeg har først nu set, at du er tilbage på bloggen! Det er jeg glad for – ligesom jeg er glad for den her opskrift. Den må ungerne og jeg prøve af meget snart.
Kh Louise
Lone Kjær
nov 28, 2012 -
Hvor hyggeligt, at du stadig læser med Louise.
Du må have ungerne med i køkkenet og bage pebernødder. De her bliver virkelig gode.
Bedste hilsner
Lone
Jesper Nielsen
dec 7, 2015 -
Jeg vil rigtig gerne prøve de pebernødder der er her på siden. Men skriver lige på baggrund af noget andet. Jeg har en opskrift på pebernødder fra Droningens køkkenchef lavede i sin tid – sikkert midten af 70’erne – min mor bagte dem altid og det er dem jeg forbinder med jul.. Problemet er at jeg ikke kan finde den originale opskrift, men fik det skrevet ned i sin tid. Dog driller det til tider med “konsistensen” af dem.. Jeg føler de ofte er for tørre og nogle gange lidt bløde og det er altså “no go”
Opskriften er her og måske kan du give dit besyv med – men det er altså noget som ramme rent i min hukommelse vedr. oplevelsen af dem.
375g mel
175g smør
1-2 tsk peber
1 tsk kanel
3dl brun farin
1/2 tsk potaske udrørt i 1 spsk kold vand
Tak for hjælpen hvis det er muligt. 😊
Lone Kjær
dec 11, 2015 -
Hej Jesper,
Jeg beklager mit lidt sene svar. Jeg kan ikke helt sige dig hvorfor pebernødderne bliver tørre og nogle gange bløde. Mine bliver lidt hårde, og det kan jeg rigtig godt lide. Nu du skrev at opskriften var gammel tjekkede jeg lige i Frøken Jensen og her er der sjovt nok en opskrift som minder meget om den du beskrev – dog uden peber, hvilken er lidt underlig når nu det er pebernødder:-)
Her er ingredienslisten følgende: 375 g mel, 1/2 tsk. musketnød, 175 g smør, 1/2 tsk. potaske udrørt i koldt vannd, 180 g farin og 1 æg.
I din opskrift er der 3 dl farin. 1 dl farin vejer ca. 75 g så omregnet er det 225 g hvilket er noget mere end frk jensen og din indeholder heller ikke æg. I stedet for æg kan du tilsætte lidt fløde, så konsistensen på dejen bliver mere sammenhængende og mindre tør. Det er nok mit bedste bud. Jeg håber det lykkedes for dig at få bagt ‘årets pebernødder’. God jul :-)
Helen
dec 11, 2015 -
Ser godt ud, men jeg har et spoergsmaal til opskriften:
Skal smoerret vaere bloedt eller kan det bruges lige fra koeleskabet?
Lone Kjær
dec 13, 2015 -
Smørret skal helst være blødt, ellers kan det være svært at få pisket sammen med sukkeret. God fornøjelse.